საქართველოს აგრარული ბიომრავალფეროვნება

მთავარი
/
პროექტის შესახებ
/
კონტაქტი
 / 

ENG

ჯავახური იონჯა


საზოგადო სახელი: იონჯაjavaxuriionja

სახეობის სახელწოდება: Medicago dzhawakhetica Bordz.

სახეობის სახელწოდება: ჯავახური იონჯა

წარმოშობა: ტიპური ალპური მცენარეა. ველური სახით გავრცელებულია მთიან რაიონებში, ძირითადად - ჯავახეთში 2500-2800 მ სიმაღლეზე. გვხვდება ქვა-ღორღიან ნიადაგებზე.

სახეობის დახასიათება: საქონლის კარგი საკვები მცენარეა, განსაკუთრებით საძოვრებზე. ივითარებს ძლიერ შეფოთლილ ბუჩქს. ღერო მწოლიარეა, ოდნავ წამოწეული და სიმაღლით 10-25სმ-ს აღწევს, ფოთოლაკი ოვალური ფორმისაა, ზედაპირი შიშველია ან დაფარულია ბუსუსებით, ქვედა მხარე კი ბანჯგვლიანი შებუსვა აქვს. გვირგვინი ოქროსფერი ან ყვითელია. მტევანი 5-20 ყვავილისაგან შედგება, რომლებიც მოკლე ფეხზე სხედან. პარკი 2-4-ჯერაა სპირალურად მოხვეული, მისი ზედაპირი შიშველია ან დაფარულია მცირეოდენი ბეწვით.
დღევანდელი მდგომარეობა: დაცულია აგრარული უნივერსიტეტის მცენარეთა გენეტიკური რესურსების ბანკში; ასევე შესაძლებელია ინახებოდეს გატერსლებენის გენბანკში (IPK).

დამატებითი ინფორმაცია: ნიადაგისადმი მომთხოვნი არ არის, კარგად იტანს გვალვასა და ყინვებს. ადვილად იტანს გაძოვებას. ამ თვისებების გამო იგი ითვლება ერთ-ერთ საუკეთესო მცენარედ მაღალმთაში, საძოვრების გაუმჯობესების თვალსაზრისით.

წყაროები: 1. მემცენარეობა - ბ. გაბუნია, ნ. ჩხენკელი, ა. ჯაფარიძე. თბილისი 1959წ.;
2. ძირითადი საკვები კულტურები საქართველოში - მიხეილ დალაქიშვილი. თბილისი, 1978წ.

 

ბალახები

ესპარცეტი

იონჯა

კოინდარი

სათითურა

ესპარცეტი

იონჯა

კოინდარი

სათითურა

თავთავიანი კულტურები

ტრიტიკალე

ქერი

შვრია

ჭვავი

ხორბალი

ტრიტიკალე

ქერი

შვრია

ჭვავი

ხორბალი

პარკოსანი კულტურები

ბარდა

ლობიო

მუხუდო

ოსპი

სოია

ცერცველა

ცერცვი

ძაძა

ბარდა

ლობიო

მუხუდო

ოსპი

სოია

ცერცველა

ცერცვი

ძაძა

ტექნიკური კულტურები

არაქისი

თამბაქო

სელი

არაქისი

თამბაქო

სელი

ფეტვნაირი კულტურები

სიმინდი

სორგო

ფეტვი

ღომი

სიმინდი

სორგო

ფეტვი

ღომი