პოლონური ხორბალი ხორბალი
სახეობის სახელწოდება: Triticum polonicum L.
სინონიმი: Triticum turgidum L. subsp. polonicum (L.) Thell.
სახეობის სახელწოდება: პოლონური ხორბალი
გავრცელება: ამ სახეობამ საქართველოში ფართო გავრცელება ვერ ჰპოვა. ერთეული ნათესების სახით გავრცელებული იყო ქართლში, კახეთში.
ჯიშის/სახეობის დახასიათება: ქართული ფორმები ხასიათდება შემდეგი მონაცემებით: კოლეოპტილე-უფერო, აღმონაცენი-ნათელი მწვანე. ფოთოლი დაფარულია მოკლე ბეწვებით, მსგავსად ხავერდოვანი შებუსვის. ბარტყობა სუსტი (1–3), ღერო ამა თუ იმ ხარისხით ამოვსებულია პარენქიმით. თავთავი გრძელი (13–18,5 სმ) ან მოკლე (8 სმ–მდე), მეჩხერი (D=12-20) ან მკვრივი (D=40), ფხიანი. შიშველი ან მცირედ შებუსული. თავთუნის კილი – დამახასიათებელი სახეობისათვის: გრძელი, 3,5 სმ-მდე, ქედი–სუსტად გამოხატული, მთავრდება მოკლე კბილაკით. მარცვალი– გრძელი. (9–10 მმ–მდე), ჩვეულებრივ რქისებრი. განვითარების ციკლი – საგაზაფხულო.
საქართველოში ორი სახესხვაობა იყო აღნიშნული.
დღევანდელი მდგომარეობა: მჟამად ეს სახეობა დაცულია აგრარული უნივერსიტეტის გენბანკში.
წყაროები: პ. ნასყიდაშვილი, მ. სიხარულიძე, ე. ჩერნიში ხორბლის სელექცია საქართველოში თბილისი 1960
ბ. გაბუნია, ნ. ჩხენკელი, ა, ჯაფარიძე. მემცენარეობა თბილისი 1959
The International Plant names Index http://www.ipni.org/
Wheat Genetic and Genomic Resources Center TRITICUM CLASSIFICATION SYSTEMS http://www.k-state.edu./wgrc/Taxonomy/taxtrit.html