წითელი 41 ლობიო
საზოგადო სახელი: ლობიო
სახეობის სახელწოდება:Phaseolus vulgaris L.
ჯიშის სახელწოდება: წითელი 41 Phaseolus vulgaris ‘Tsiteli 41’
წარმოშობა: ჯიში გამოყვანილია სოხუმის რაიონის ნიმუშებიდან ინდივიდუალური გამორჩევის გზით. საქართველოში დარაიონებულია 1955 წლიდან სამარცვლედ. ასევე დარაიონებულია სტავროპოლის მხარეში.
ჯიშის დახასიათება: სავეგეტაციო პერიოდის მიხედვით, ჯიში ადრეულია, აღმოცენებიდან სიმწიფემდე 70–80 დღეა. მორფოლოგიური მახასიათებლები: მცენარე ბუჩქის ფორმისაა, მაღალმოსავლიანია.
დღევანდელი მდგომარეობა: ამჟამად ეს ჯიში შესაძლებელია დაცული იყოს საქართველოს აგრარული უნივერსიტეტის ან სხვა უცხოურ გენბანკებში.
დამატებითი ინფორმაცია: ჯიში წითელი 41 სამარცვლე მიმართულებისაა.
წყაროები: Программа селекционных работ Закавказского комплексного селекцентра по растениеводству, 1990 года, Тбилиси, 1981, ст.252.
ბალახები
ესპარცეტი
იონჯა
კოინდარი
სათითურა
ესპარცეტი
იონჯა
კოინდარი
სათითურა
თავთავიანი კულტურები
ტრიტიკალე
ქერი
შვრია
ჭვავი
ხორბალი
ახალციხის წითელი დოლის პური ხორბალი
ლაგოდეხის გრძელთავთავა ხორბალი
ქართლის თეთრი დოლის პური ხორბალი
ტრიტიკალე
ქერი
შვრია
ჭვავი
ხორბალი
პარკოსანი კულტურები
ბარდა
ლობიო
მუხუდო
ოსპი
სოია
ცერცველა
ცერცვი
წვრილმარცვალა (სვანური) ცერცვი
ძაძა
ბარდა
ლობიო
მუხუდო
ოსპი
სოია
ცერცველა
ცერცვი
ძაძა
ტექნიკური კულტურები
არაქისი
თამბაქო
სამსუნი 959 (სოხუმის სამსუნი) თამბაქო
სანაპირო ტრაპიზონი 1867 თამბაქო
სელი
არაქისი
თამბაქო
სელი
ფეტვნაირი კულტურები
სიმინდი
ადგილობრივი თეთრი ნახევრადკბილა
ადგილობრივი ნახევრადკბილა ყვითელი
ყვითელი კბილა ,,ოქროს ლამაზურა“