საქართველოს აგრარული ბიომრავალფეროვნება

მთავარი
/
პროექტის შესახებ
/
კონტაქტი
 / 

ENG

კუდა (კუდალა) ღომი


საზოგადო სახელი:  ღომიkudagomi

სახეობის  სახელწოდება: Setaia italica (L.) P. Beauv.

სახესხვაობის სახელწოდება: Setaria italica  var. imeretica  Menabde & Ericzjan

ჯიშის სახელწოდება:  კუდა  (კუდალა)  ღომი  Setaria  italica  imeretica Kuda’

წარმოშობა: ხალხური სელექციის ჯიშია, გავრცელებული იყო ძირითადად ლეჩხუმში, ასევე იმერეთში.

ჯიშის დახასიათება: ძლიერ  საადრეო ჯიშია. მცენარე საშუალო სიმაღლისაა - 100-145 სმ, თაველი, მარტივია, დაუტოტავი, მოკლე, მაგრამ უფრო გრძელია, ვიდრე შვიდკვირიასი, ცილინდრულია, წვერმომრგვალებული, ნაკვთულები მჭიდროდაა განლაგებული. ჯაგრულა იისფერია, მოკლე და მცირე. თაველი ყვითელია, წონა 25 გრამამდე. მარცვალი ყვითელი ფერისაა. მიდრეკილია ცვენადობისადმი, მარცვლის გამოსავლიანობა 88%. ლეჩხუმში სექტემბრის ბოლოს მწიფდებოდა.

დღევანდელი მდგომარეობა:დაცულია აგრარული უნივერსიტეტის მცენარეთა გენეტიკური რესურსების ბანკში, ასევე შესაძლებელია ინახებოდეს გერმანიაში, გატერსლებენის გენბანკში (IPK).

წყაროები: ი. ლომოური, მარცვლეული კულტურები, ნაწილი II, თბილისი, 1950 წ;                

მიხეილ ალავიძე, ლეჩხუმური ზეპირსიტყვაობა, თბილისი, 1951 წ;

Н. И. Чхенкели, Культура Гоми В Грузии (Автореферат), Тбилиси, 1960г;

ი. მაისაია, მ. მოსულიშვილი, საქართველოს ფეტვნაირთა სარკვევი, თბილისი, 2003 წ;

მასალა დახასიათებულია მცენარეთა გენეტიკური რესურსების ბანკის კურატორის მიერ.

 

 

ბალახები

ესპარცეტი

იონჯა

კოინდარი

სათითურა

ესპარცეტი

იონჯა

კოინდარი

სათითურა

თავთავიანი კულტურები

ტრიტიკალე

ქერი

შვრია

ჭვავი

ხორბალი

ტრიტიკალე

ქერი

შვრია

ჭვავი

ხორბალი

პარკოსანი კულტურები

ბარდა

ლობიო

მუხუდო

ოსპი

სოია

ცერცველა

ცერცვი

ძაძა

ბარდა

ლობიო

მუხუდო

ოსპი

სოია

ცერცველა

ცერცვი

ძაძა

ტექნიკური კულტურები

არაქისი

თამბაქო

სელი

არაქისი

თამბაქო

სელი

ფეტვნაირი კულტურები

სიმინდი

სორგო

ფეტვი

ღომი

სიმინდი

სორგო

ფეტვი

ღომი