წითლად ჭრელი ლობიო
სახეობის სახელწოდება: Phaseolus vulgaris L.
ჯიშის სახელწოდება: წითლად ჭრელი Phaseolus vulgaris ‘Tsitlad Chreli’
წარმოშობა: ადგილობრივი ჯიშია, გავრცელებულია უმთავრესად კახეთის რაიონებში.
ჯიშის დახასიათება:ჯიში საადრეოა, მისი სავეგეტაციო პერიოდია 85-90 დღე. მცენარის ბუჩქი კუტია, მარცვალი კვერცხისებრ-მრგვალია, წითლად ჭრელი, ჭიპი თეთრი, მარცვლის ზედაპირი მბზინავია. პარკი ცილინდრული ფორმისაა, ოდნავ მოხრილი, 1000 მარცვლის მასა 380-420 გრამია.
დღევანდელი მდგომარეობა: ამჟამად ინახება აგრარული უნივერსიტეტის მცენარეთა გენეტიკური რესურსების ბანკში.
დამატებითი ინფორმაცია: უმეტესი დაავადებების მიმართ გამოირჩევა კარგი გამძლეობის უნარით. იყენებენ ნედლ პარკად, მოსავლიანობა 2 ტ/ჰა.
წყაროები: გ. ბადრიშვილი, სახელმძღვანელო, „მემცენარეობა“ გვ.179;
ბ. გაბუნია, ნ. ჩხენკელი, ა. ჯაფარიძე, მემცენარეობა, არაქისის, ძირითადიჯიშებისსარკვევი, თბილისი, 1959, გვ. 81.
ბალახები
ესპარცეტი
იონჯა
კოინდარი
სათითურა
ესპარცეტი
იონჯა
კოინდარი
სათითურა
თავთავიანი კულტურები
ტრიტიკალე
ქერი
შვრია
ჭვავი
ხორბალი
ახალციხის წითელი დოლის პური ხორბალი
ლაგოდეხის გრძელთავთავა ხორბალი
ქართლის თეთრი დოლის პური ხორბალი
ტრიტიკალე
ქერი
შვრია
ჭვავი
ხორბალი
პარკოსანი კულტურები
ბარდა
ლობიო
მუხუდო
ოსპი
სოია
ცერცველა
ცერცვი
წვრილმარცვალა (სვანური) ცერცვი
ძაძა
ბარდა
ლობიო
მუხუდო
ოსპი
სოია
ცერცველა
ცერცვი
ძაძა
ტექნიკური კულტურები
არაქისი
თამბაქო
სამსუნი 959 (სოხუმის სამსუნი) თამბაქო
სანაპირო ტრაპიზონი 1867 თამბაქო
სელი
არაქისი
თამბაქო
სელი
ფეტვნაირი კულტურები
სიმინდი
ადგილობრივი თეთრი ნახევრადკბილა
ადგილობრივი ნახევრადკბილა ყვითელი
ყვითელი კბილა ,,ოქროს ლამაზურა“