კუნწურაულა
საზოგადო სახელი: ღომი
სახეობის სახელწოდება: Setaria italica (L.) P. Beauv.
სახესხვაობის სახელწოდება: Setaria italica var. guriica N. Tschchenkeli
ჯიშის სახელწოდება: კუნწურაულა Setaria italica guriica‘ Kuntsuraula’
წარმოშობა: ხალხური სელექციის ჯიშია, გავრცელებული იყო ძირითადად გურიაში.
ჯიშის დახასიათება: კუნწურაულა საშუალოდ საადრეო ჯიშია, სავეგეტაციო პერიოდი საშუალოდ 80-85 დღეა. მცენარის ღერო მაღალია,150-170 სმ-მდე იზრდება. თაველი წვრილია კონუსური, წვერისკენ მკვეთრად შევიწროვებული. ნაკვთულები ქვევით გრძელი და მეჩხერი, ზევითკენ მოკლდება და მჭიდროვდება. ჯაგრულა 5მმ სიგრძისაა, მწვანე ფერის. თაველი მოწითალოა, სიმწიფისას მუქდება, მსუბუქია 26 გრამამდე. მარცვალი ყვითელი ფერისაა. მარცვლის გამოსავლიანობა 84-85%-ია, ცვენადობა არ ახასიათებს, ძნელად ილეწება.
დღევანდელი მდგომარეობა:დაცულია აგრარული უნივერსიტეტის მცენარეთა გენეტიკური რესურსების ბანკში, ასევე შესაძლებელია ინახებოდეს გერმანიაში, გატერსლებენის გენბანკში (IPK).
წყაროები: ი. ლომოური, მარცვლეული კულტურები, ნაწილი II, თბილისი, 1950 წ;
Н. И. Чхенкели, Культура Гоми В Грузии (Автореферат), Тбилиси, 1960г;
ი. მაისაია, მ. მოსულიშვილი, საქართველოს ფეტვნაირთა სარკვევი, თბილისი, 2003 წ;
მასალა დახასიათებულია მცენარეთა გენეტიკური რესურსების ბანკის კურატორის მიერ.
ბალახები
ესპარცეტი
იონჯა
კოინდარი
სათითურა
ესპარცეტი
იონჯა
კოინდარი
სათითურა
თავთავიანი კულტურები
ტრიტიკალე
ქერი
შვრია
ჭვავი
ხორბალი
ახალციხის წითელი დოლის პური ხორბალი
ლაგოდეხის გრძელთავთავა ხორბალი
ქართლის თეთრი დოლის პური ხორბალი
ტრიტიკალე
ქერი
შვრია
ჭვავი
ხორბალი
პარკოსანი კულტურები
ბარდა
ლობიო
მუხუდო
ოსპი
სოია
ცერცველა
ცერცვი
წვრილმარცვალა (სვანური) ცერცვი
ძაძა
ბარდა
ლობიო
მუხუდო
ოსპი
სოია
ცერცველა
ცერცვი
ძაძა
ტექნიკური კულტურები
არაქისი
თამბაქო
სამსუნი 959 (სოხუმის სამსუნი) თამბაქო
სანაპირო ტრაპიზონი 1867 თამბაქო
სელი
არაქისი
თამბაქო
სელი
ფეტვნაირი კულტურები
სიმინდი
ადგილობრივი თეთრი ნახევრადკბილა
ადგილობრივი ნახევრადკბილა ყვითელი
ყვითელი კბილა ,,ოქროს ლამაზურა“