ჟინვალი ხორბალი
სახეობის სახელწოდება: Triticum durumDesf.
სახესხვაობის სახელწოდება: Triticum durum var. coerulescens Bayle
ჯიშის სახელწოდება: ჟინვალი : Triticum durum ‘Zhinvali’
წარმოშობა /გავრცელება/დარაიონების წელი/რეგიონი: გამოყვანილია მცხეთის სასელექციო სადგურში, რომელიც მიღებულია ჰიბრიდული კომბინაციიდან – „ოვიახიკ 65“ (მექსიკა) Х „ცერულესცენს 19/26 “. გასავრცელებლად დაშვებულია 1994 წლიდან საქართველოს ხორბლის მწარმოებელი რეგიონებისათვის.
მოკლე აღწერა: განვითარების ტიპის მიხედვით ჯიში ფაკულტატურია. პროდუქტიული ბარტყობა 2,2. მცენარის სიმაღლე 92–97 სმ, ღერო მტკიცე, ჩაწოლისადმი მდგრადი. თავთავი მკვრივი, სიგრძით 8-9 სმ, ფხები შავი, უხეში, 1,5–ჯერ გრძელი თავთავზე. მარცვალი ოვალური, რქისებრი კონსისტენციის, 1000 მარცვლის მასა 43-47 გრამი. მარცვალში ცილის შემცველობა 14,7-15,7 %, წებოგვარის 29,0-30,3 %. საშუალო საჰექტარო მოსავლიანობა შეადგენს 4,7 ტონას.
დღევანდელი მდგომარეობა : ამჟამად ჯიში შესაძლებელია დაცული იყოს საქართველოს აგრარული უნივერსიტეტის ან სხვა უცხოურ გენბანკებში.
წყარო : საქართველოს სასოფლო–სამეურნეო კულტურათა დარაიონებული ჯიშების კატალოგი 1997 წლისათვის. თბილისი 1996 წ. გვ. 19;
დამატებითი ინფორმაცია : ჯიში ვარგისია სამაკარონე და საბურღულე წარმოებისათვის.
ბალახები
ესპარცეტი
იონჯა
კოინდარი
სათითურა
ესპარცეტი
იონჯა
კოინდარი
სათითურა
თავთავიანი კულტურები
ტრიტიკალე
ქერი
შვრია
ჭვავი
ხორბალი
ახალციხის წითელი დოლის პური ხორბალი
ლაგოდეხის გრძელთავთავა ხორბალი
ქართლის თეთრი დოლის პური ხორბალი
ტრიტიკალე
ქერი
შვრია
ჭვავი
ხორბალი
პარკოსანი კულტურები
ბარდა
ლობიო
მუხუდო
ოსპი
სოია
ცერცველა
ცერცვი
წვრილმარცვალა (სვანური) ცერცვი
ძაძა
ბარდა
ლობიო
მუხუდო
ოსპი
სოია
ცერცველა
ცერცვი
ძაძა
ტექნიკური კულტურები
არაქისი
თამბაქო
სამსუნი 959 (სოხუმის სამსუნი) თამბაქო
სანაპირო ტრაპიზონი 1867 თამბაქო
სელი
არაქისი
თამბაქო
სელი
ფეტვნაირი კულტურები
სიმინდი
ადგილობრივი თეთრი ნახევრადკბილა
ადგილობრივი ნახევრადკბილა ყვითელი
ყვითელი კბილა ,,ოქროს ლამაზურა“