კუდმაკრატელა
საზოგადო სახელი: ღომი
სახეობის სახელწოდება: Setaria italica (L.) P. Beauv.
სახესხვაობის სახელწოდება: Setaria italica var. monstrosa Decapr. & Kasparian
ჯიშის სახელწოდება: კუდმაკრატელა Setaria italica monstrosa ‘ Kudmakratela’
წარმოშობა: ხალხური სელექციის ჯიშია, გავრცელებული იყო სამეგრელოში და ლეჩხუმში
ჯიშის დახასიათება: კუდმაკრატელა საგვიანო ჯიშია, სავეგეტაციო პერიოდი საშუალოდ 140 დღეა. მცენარის ღერო მაღალია, 140სმ-მდე იზრდება. თაველი რთულია, ცილინდრული ფორმის, წვეროსთან ორად გაყოფილი, ნაკვთულები მოკლეა, მჭიდროდ სხედან მოკლე ყუნწებზე, რის გამოც თაველი ღებულობს საკმაოდ მკვრივ სახეს. ჯაგრულა ზოგჯერ ძალიან გრძელი ან საშუალო სიგრძისა, მწვანე ფერის. თაველი ყვითელია, წონით საშუალო სიმძიმისა - 30 გრამი. მარცვალი ყვითელი ფერისაა. მარცვლის გამოსავლიანობა 82-84%-ია, ცვენადობა არ ახასიათებს, ძნელად ილეწება.
დღევანდელი მდგომარეობა:შესაძლებელია ინახებოდეს აგრარული უნივერსიტეტის მცენარეთა გენეტიკური რესურსების ბანკში და გერმანიაში, გატერსლებენის გენბანკში (IPK).
წყაროები: ი. ლომოური,მარცვლეულიკულტურები,ნაწილი 2,თბილისი, 1950წ;
Н. И. Чхенкели, Культура Гоми В Грузии (Автореферат),Тбилиси, 1960г.
ბალახები
ესპარცეტი
იონჯა
კოინდარი
სათითურა
ესპარცეტი
იონჯა
კოინდარი
სათითურა
თავთავიანი კულტურები
ტრიტიკალე
ქერი
შვრია
ჭვავი
ხორბალი
ახალციხის წითელი დოლის პური ხორბალი
ლაგოდეხის გრძელთავთავა ხორბალი
ქართლის თეთრი დოლის პური ხორბალი
ტრიტიკალე
ქერი
შვრია
ჭვავი
ხორბალი
პარკოსანი კულტურები
ბარდა
ლობიო
მუხუდო
ოსპი
სოია
ცერცველა
ცერცვი
წვრილმარცვალა (სვანური) ცერცვი
ძაძა
ბარდა
ლობიო
მუხუდო
ოსპი
სოია
ცერცველა
ცერცვი
ძაძა
ტექნიკური კულტურები
არაქისი
თამბაქო
სამსუნი 959 (სოხუმის სამსუნი) თამბაქო
სანაპირო ტრაპიზონი 1867 თამბაქო
სელი
არაქისი
თამბაქო
სელი
ფეტვნაირი კულტურები
სიმინდი
ადგილობრივი თეთრი ნახევრადკბილა
ადგილობრივი ნახევრადკბილა ყვითელი
ყვითელი კბილა ,,ოქროს ლამაზურა“