კუდჯინჯილა
საზოგადო სახელი: ღომი
სახეობის სახელწოდება: Setaria italica (L.) P. Beauv.
სახესხვაობის სახელწოდება: Setaria italica var. monstrosa Decapr. & Kasparian
ჯიშის სახელწოდება: კუდჯინჯილა Setaria italica monstrosa ‘ Kudjinjila’
წარმოშობა: ხალხური სელექციის ჯიშია, გავრცელებული იყო სამეგრელოში, იმერეთსა და ლეჩხუმში.
ჯიშის დახასიათება: საგვიანო ჯიშია, სავეგეტაციო პერიოდი საშუალოდ 145 დღეა. მცენარის ღერო მაღალია, 175სმ-მდე იზრდება. თაველი რთულია, ცილინდრული ფორმის, წვეროსთან ორად გაყოფილი, ხშირად კვლავ იყოფა და მაშინ თაველის წვერო გაბარდულ ფორმას იღებს. ნაკვთულები მოკლეა, მჭიდროდ სხედან მოკლე ყუნწებზე, რის გამოც თაველი ღებულობს საკმაოდ მკვრივ ხასიათს. ჯაგრულა მოკლე, მაგრამ ხშირი. აქვს, მწვანე ფერის. თაველი ყვითელია, მძიმეა, 40გრამამდე. მარცვალი ყვითელი ფერისაა. მარცვლის გამოსავლიანობა 82-84%-ია, ცვენადობა არ ახასიათებს, ძნელად ილეწება.
დღევანდელი მდგომარეობა:შესაძლებელია ინახებოდეს აგრარული უნივერსიტეტის მცენარეთა გენეტიკური რესურსების ბანკიში და გერმანიაში, გატერსლებენის გენბანკში (IPK).
წყაროები: Н. И. Чхенкели, Культура Гоми В Грузии (Автореферат), Тбилиси, 1960г.
ბალახები
ესპარცეტი
იონჯა
კოინდარი
სათითურა
ესპარცეტი
იონჯა
კოინდარი
სათითურა
თავთავიანი კულტურები
ტრიტიკალე
ქერი
შვრია
ჭვავი
ხორბალი
ახალციხის წითელი დოლის პური ხორბალი
ლაგოდეხის გრძელთავთავა ხორბალი
ქართლის თეთრი დოლის პური ხორბალი
ტრიტიკალე
ქერი
შვრია
ჭვავი
ხორბალი
პარკოსანი კულტურები
ბარდა
ლობიო
მუხუდო
ოსპი
სოია
ცერცველა
ცერცვი
წვრილმარცვალა (სვანური) ცერცვი
ძაძა
ბარდა
ლობიო
მუხუდო
ოსპი
სოია
ცერცველა
ცერცვი
ძაძა
ტექნიკური კულტურები
არაქისი
თამბაქო
სამსუნი 959 (სოხუმის სამსუნი) თამბაქო
სანაპირო ტრაპიზონი 1867 თამბაქო
სელი
არაქისი
თამბაქო
სელი
ფეტვნაირი კულტურები
სიმინდი
ადგილობრივი თეთრი ნახევრადკბილა
ადგილობრივი ნახევრადკბილა ყვითელი
ყვითელი კბილა ,,ოქროს ლამაზურა“