ალმასი ხორბალი
სახესხვაობის სახელწოდება: Triticum aestivum L. var. aestivum
ჯიშის სახელწოდება: ალმასი - Triticum aestivum ‘Almasi’
წარმოშობა /გავრცელება/დარაიონების წელი/რეგიონი: გამოყვანილია საქართველოს მიწათმოქმედების ინსტიტუტში, ჰიბრიდიზაციის მეთოდის გამოყენებით და miRebulia რბილი ხორბლის მუტანტური ფორმებისСГТ-17 (მუხრანი) და Г-40 (ბაგრატიონი) შეჯვარებით. გასავრცელებლად დაშვებულია 2011 წლიდან საქართველოში ხორბლის მთესველი ყველა რეგიონისათვის.
მოკლე აღწერა: განვითარების ტიპის მიხედვით ჯიში საშემოდგომოა. სავეგეტაციო პერიოდი 1 იანვრიდან დათავთავებამდე შეადგენს 135 დღეს. მცენარე სწორმდგომი, სიმაღლით 100-110 სმ. თავთავი ფხიანი, ღია ჩალისფერი, საშუალო სიმკვრივის, პირამიდული ფორმის, გრძელი უხეში ფხებით. თავთუნის კილის მხრის ფორმა – ამაღლებული, კბილაკი გრძელი – სწორი, თავთავი არ ხასიათდება მტვრევადობით და მარცვლის ცვენადობით, კარგად ილეწება და ვარგისია მექანიზირებული აღებისათვის. მარცვალი წითელი. მსხვილი, ოვალური, 1000 მარცვლის მასა შეადგენს 48,0 გრამს, მარცვალში ნედლი წებოგვარას შემცველობა 34,5%-ია, ხოლო პროტეინის 13,4%. ჯიშის საშუალო საჰექტარო მოსავლიანობა შეადგენს 5-6 ტონას. ჯიში ხასიათდება ყვითელი ჟანგას მიმართ იმნურობით. ავადდება მტვრიანა გუდაფშუტით.
დღევანდელი მდგომარეობა: ხორბლის სასელექციო სანერგეებში ითესება ჯიშ- სტანდარტად
წყარო: Международная кавказская конференция по зерновым и зернобобовым культурам. Тбилиси, 2004 г. ст. 95; საქართველოს ინტელექტუალური საკუთრების ეროვნული ცენტრი, მცენარეთა და ცხოველთა ახალი ჯიშების დაცვის ოფიციალური ბიულეტენი 2(6), თბილისი 2011 წ.