ადგილობრივი ნახევრადკბილა ყვითელი
საზოგადო სახელი: სიმინდი
სახეობის სახელწოდება Zea mays L.
სახესხვაობის სახელწოდება: Zea mays. var. aurantika Dekapr.
ჯიშის სახელწოდება: ადგილობრივი ნახევრადკბილა ყვითელი Zea mays aurantika ‘Nakhevradkbila Kviteli’
წარმოშობა: ადგილობრივი ნახევრადკბილა ყვითელი, ისევე როგორც ნახევრადკბილა თეთრი, ჩამოყალიბდა სიმინდის კბილა და კაჟა ტიპის ჯიშების შეჯვარებისა და ხალხური სელექციის საფუძველზე დაბლობ ზონაში (400-500 მეტრამე ზღვის დონიდან).
ჯიშის დახასიათება: სავეგეტაციო პერიოდის ხანგრძლივობით მიეკუთვნება საგვიანო ჯიშს. აღმოცენებიდან სრულ სიმწიფემდე სჭირდება 130-135დღე. მცენარის სიმაღლე 200-250სმ. მიწისზედა მუხლების რაოდენობაა 12-14.ფოთლების რაოდენობა მცენარეზე - 16-18. ტაროს მიმაგრების სიმაღლე მთავარ ღეროზე 115-120 სმ. ტარო კონუსურია. ტაროზე მწკრივების რაოდენობა 8-12-მდე. მარცვალი ყვითელი ფერისაა, ნახევრადკბილა კონსისტენციის.1000 მარცვლის მასაა 300-350 გ. ნაქუჩი თეთრია. ჯიში გამძლეა დაავადებათა და მავნებლების მიმართ. მარცვლის მოსავლიანობაა 4,7ტ/ჰა.
დღევანდელი მდგომარეობა: ჯიშები შენარჩუნებულია დასავლეთ საქართველოს საკარმიდამო ნაკვეთებზე.
წყაროები: ბ. ჯანელიძე, ვ.გორგოშიძე, სიმინდის დარაიონებული ჯიშები და ჰიბრიდები საქართველოს რესპუბლიკისათვის, თბილისი, 1964 წ.
ბალახები
ესპარცეტი
იონჯა
კოინდარი
სათითურა
ესპარცეტი
იონჯა
კოინდარი
სათითურა
თავთავიანი კულტურები
ტრიტიკალე
ქერი
შვრია
ჭვავი
ხორბალი
ახალციხის წითელი დოლის პური ხორბალი
ლაგოდეხის გრძელთავთავა ხორბალი
ქართლის თეთრი დოლის პური ხორბალი
ტრიტიკალე
ქერი
შვრია
ჭვავი
ხორბალი
პარკოსანი კულტურები
ბარდა
ლობიო
მუხუდო
ოსპი
სოია
ცერცველა
ცერცვი
წვრილმარცვალა (სვანური) ცერცვი
ძაძა
ბარდა
ლობიო
მუხუდო
ოსპი
სოია
ცერცველა
ცერცვი
ძაძა
ტექნიკური კულტურები
არაქისი
თამბაქო
სამსუნი 959 (სოხუმის სამსუნი) თამბაქო
სანაპირო ტრაპიზონი 1867 თამბაქო
სელი
არაქისი
თამბაქო
სელი
ფეტვნაირი კულტურები
სიმინდი
ადგილობრივი თეთრი ნახევრადკბილა
ადგილობრივი ნახევრადკბილა ყვითელი
ყვითელი კბილა ,,ოქროს ლამაზურა“