ქართლი 5 ტრიტიკალე
სახეობის სახელწოდება: ×Triticosecale spp.
ჯიშის სახელწოდება: ქართლი 5 - × Triticosecale ‘Kartli 5’
წარმოშობა /გავრცელება/დარაიონების წელი/რეგიონი: გამოყვანილია საქართველოს სასოფლო–სამეურნეო ინსტიტუტის გენეტიკისა დასელექცია-მეთესლეობის კათედრის მიერ. ჰექსაპლოიდური ფორმაა, მიღებულია მრავალჯერადი ინდივიდუალური გამორჩევით, ჰიბრიდული კომბინაციიდან [K- 347127 (მექსიკა) X ავრორა] X დოლის პური 35–4. საქართველოში გასავრცელებლად დაშვებულია 2000 წლიდან.
მოკლე აღწერა: მცენარე მაღალმოზარდია, სწორმდგომი, ღერო ღრუიანი, უხვად შეფოთლილი, ჩაწოლის მიმართ გამძლე. ღერო და ფოთლები - ნაზი, საქონლისთვის კარგი საკვებია. სავეგეტაციო პერიოდი მწვანე მასის მისაღებად 190–197დღეა, მარცვლისათვის - 225–232 დღე. 1000 მარცვლის მასა 53,2–55,6 გრამია. ღეროს მშრალი მასის საშუალო მოსავალია 1,0 ტ/ჰა. მარცვლის საშუალო მოსავალი - 3,4-4,2 ტ/ჰა. ჯიში ექვემდებარება მექანიზირებულ აღებას.
დღევანდელი მდგომარეობა: თესლი ინახება საქართველოს აგრარული უნივერსიტეტის მცენარეთა გენეტიკური რესურსების საცავში.
დამატებითი ინფორმაცია: მიეკუთვნება სამარცვლე მიმართულების ჯიშს.
წყაროები: : ტრიტიკალეს სელექცია საქართველოში, თბილისი, 2008 წ.;
გ. ბადრიშვილი, ვ, ზედგინიძე, რ. ძიძიშვილი, მემცენარეობა თესლმცოდნეობის საფუძვლებით, თბილისი, 2009 წ. გვ. 69.
ბალახები
ესპარცეტი
იონჯა
კოინდარი
სათითურა
ესპარცეტი
იონჯა
კოინდარი
სათითურა
თავთავიანი კულტურები
ტრიტიკალე
ქერი
შვრია
ჭვავი
ხორბალი
ახალციხის წითელი დოლის პური ხორბალი
ლაგოდეხის გრძელთავთავა ხორბალი
ქართლის თეთრი დოლის პური ხორბალი
ტრიტიკალე
ქერი
შვრია
ჭვავი
ხორბალი
პარკოსანი კულტურები
ბარდა
ლობიო
მუხუდო
ოსპი
სოია
ცერცველა
ცერცვი
წვრილმარცვალა (სვანური) ცერცვი
ძაძა
ბარდა
ლობიო
მუხუდო
ოსპი
სოია
ცერცველა
ცერცვი
ძაძა
ტექნიკური კულტურები
არაქისი
თამბაქო
სამსუნი 959 (სოხუმის სამსუნი) თამბაქო
სანაპირო ტრაპიზონი 1867 თამბაქო
სელი
არაქისი
თამბაქო
სელი
ფეტვნაირი კულტურები
სიმინდი
ადგილობრივი თეთრი ნახევრადკბილა
ადგილობრივი ნახევრადკბილა ყვითელი
ყვითელი კბილა ,,ოქროს ლამაზურა“