ხითირა (ხიტირი) თეთრი
სახეობის სახელწოდება: Setaria italica (L.) P. Beauv.
სახესხვაობის სახელწოდება: Setaria italica var. clavata Decapr. & Kasparian
ჯიშის სახელწოდება: ხითირა (ხიტირი) თეთრი Setaria italica clavata ‘ Khitira Tetri’ -
წარმოშობა: ხალხური სელექციის ჯიშია, გავრცელებული იყო იმერეთში, ლეჩხუმსა და სამეგრელოში.
ჯიშის დახასიათება: ხითირა თეთრი საგვიანო ჯიშია, სავეგეტაციო პერიოდი საშუალოდ 145-150 დღეა. მცენარე საკმაოდ მაღალია, ღერო იზრდება 170 სმ-მდე. თაველი მარტივი ფორმისაა, დაუტოტავი, სიგრძით 25-30სმ, ცილინდრული ფორმის, მისი წონა სხვა ჯიშებთან შედარებით ნაკლებია 13-15 გრ. ნაკვთულები თაველის მთელ სიგრძეზე ერთნაირი ფორმისაა და მოკლე ყუნწზე სხედან. შებუსულია მოკლე, მაგრამ ხშირი მწვანე ჯაგრულით. თაველი ყვითელია, სიმწიფისას იღებს ღია მოყავისფრო ელფერს. მარცვალს მოყვითალო-მოთეთრო ფერი გადაჰკრავს. წონით 30 გრამამდეა. მარცვლის გამოსავლიანობა 80-82%-ია, სიმწიფისას მარცვლის ცვენადობა არ ახასიათებს. გამოლეწვა ადვილია.
დღევანდელი მდგომარეობა:დაცულია აგრარული უნივერსიტეტის მცენარეთა გენეტიკური რესურსების ბანკში, ასევე შესაძლებელია ინახებოდეს გერმანიაში, გატერსლებენის გენბანკში (IPK).
წყაროები: ნ.ი. ჩხენკელი, ფეტვნაირი პურეულის სარკვევი, თბილისი 1948 წ;.
ი. ლომოური, მარცვლეული კულტურები, ნაწილი II, თბილისი, 1950 წ;
ი. მაისაია, მ. მოსულიშვილი, საქართველოს ფეტვნაირთა სარკვევი, თბილისი, 2003 წ;
მასალა დახასიათებულია მცენარეთა გენეტიკური რესურსების ბანკის კურატორის მიერ.