კოძუა
საზოგადო სახელი: ღომი
სახეობის სახელწოდება: Setaria italica (L.) P. Beauv.
სახესხვაობის სახელწოდება: Setaria italica var. dissecta Dekapr. & Kasparian
ჯიშის სახელწოდება: კოძუაSetaria italica dissecta‘ Kodzua’
წარმოშობა: ხალხური სელექციის ჯიშია, გავრცელებული იყო ძირითადად ლეჩხუმში.
ჯიშის დახასიათება: კოძუა ღომი საადრეო ჯიშია, მისი სავეგეტაციო პერიოდი 60-80 დღემდეა. მცენარე საშუალო სიმაღლისაა, 150-170სმ-მდე. თაველი მარტივია, დაუტოტავი, მოთეთრო ან ღია ყვითელი ფერის. ჯაგრულა საკმაოდ გრძელია - 10 მმ, დაბუჩქული, იისფერი. თაველის სგრძე 35-40სმ-ია, თავთუნები განიერი და სქელია, რაოდენობით 125 ცალი ერთ თაველზე, ძლიერ კომპაქტური. მარცვლის გამოსავლიანობა 84-88%-ია, მარცვალი ყვითელია ცვენადია და ადვილად ილეწება. კოძუა ღომს ლეჩხუმში ორ თვეში იწევდნენ.
დღევანდელი მდგომარეობა: დაცულია აგრარული უნივერსიტეტის მცენარეთა გენეტიკური რესურსების ბანკში. ასევე შესაძლებელია ინახებოდეს გერმანიაში, გატერსლებენის გენბანკში (IPK)
წყაროები: მიხეილ ალავიძე, ლეჩხუმური ზეპირსიტყვაობა, თბილისი, 1951წ;
ი. მაისაია; მ. მოსულიშვილი, საქართველოს ფეტვნაირთა სარკვევი, თბილისი, „მეცნიერება“, 2003 წ;
ი. მაისაია, მ. მოსულიშვილი, საქართველოს ფეტვნაირთა სარკვევი, თბილისი, 2003 წ;
მასალა დახასიათებულია მცენარეთა გენეტიკური რესურსების ბანკის კურატორის მიერ.
ბალახები
ესპარცეტი
იონჯა
კოინდარი
სათითურა
ესპარცეტი
იონჯა
კოინდარი
სათითურა
თავთავიანი კულტურები
ტრიტიკალე
ქერი
შვრია
ჭვავი
ხორბალი
ახალციხის წითელი დოლის პური ხორბალი
ლაგოდეხის გრძელთავთავა ხორბალი
ქართლის თეთრი დოლის პური ხორბალი
ტრიტიკალე
ქერი
შვრია
ჭვავი
ხორბალი
პარკოსანი კულტურები
ბარდა
ლობიო
მუხუდო
ოსპი
სოია
ცერცველა
ცერცვი
წვრილმარცვალა (სვანური) ცერცვი
ძაძა
ბარდა
ლობიო
მუხუდო
ოსპი
სოია
ცერცველა
ცერცვი
ძაძა
ტექნიკური კულტურები
არაქისი
თამბაქო
სამსუნი 959 (სოხუმის სამსუნი) თამბაქო
სანაპირო ტრაპიზონი 1867 თამბაქო
სელი
არაქისი
თამბაქო
სელი
ფეტვნაირი კულტურები
სიმინდი
ადგილობრივი თეთრი ნახევრადკბილა
ადგილობრივი ნახევრადკბილა ყვითელი
ყვითელი კბილა ,,ოქროს ლამაზურა“