საქართველოს აგრარული ბიომრავალფეროვნება

მთავარი
/
პროექტის შესახებ
/
კონტაქტი
 / 

ENG

ძირდაბალა


საზოგადო სახელი: ღომი

სახეობის სახელწოდება: Setaria italica (L.) P. Beauv.

სახესხვაობის სახელწოდება: Setaria italica var. dissecta Decapr. &Kasparian

ჯიშის  სახელწოდება: ძირდაბალა Setaria italica dissecta Dzirdabala’

წარმოშობა: ხალხური სელექციის ჯიშია, გავრცელებული იყო  ძირითადად გურიაში.

ჯიშის დახასიათება: ძირდაბალა საადრეო ჯიშია, მისი სავეგეტაციო პერიოდი 80-დან 100 დღემდეა. მცენარე დაბალმოზარდია, მისი სახელწოდებაც აქედან მომდინარეობს. მცენარის ღერო 100 სმ-ს არ აღემატება. თაველი მარტივია, დაუტოტავი, მოთეთრო ფერის. ჯაგრულა გრძელია და ნაზი,  იისფერია. მარცვლის გამოსავლიანობა 84-88%-ია, მარცვალი ცვენადია და ადვილად ილეწება.

დღევანდელი მდგომარეობა: შესაძლებელია ინახებოდეს აგრარული უნივერსიტეტის მცენარეთა გენეტიკური რესურსების ბანკში და გერმანიაში, გატერსლებენის გენბანკში (IPK).

წყაროები: Н. И. Чхенкели,  Культура Гоми В Грузии (Автореферат), Тбилиси, 1960г;

ი. მაისაია, მ. მოსულიშვილი, საქართველოს ფეტვნაირთა სარკვევი, თბილისი, 2003 წ.

 

 

ბალახები

ესპარცეტი

იონჯა

კოინდარი

სათითურა

ესპარცეტი

იონჯა

კოინდარი

სათითურა

თავთავიანი კულტურები

ტრიტიკალე

ქერი

შვრია

ჭვავი

ხორბალი

ტრიტიკალე

ქერი

შვრია

ჭვავი

ხორბალი

პარკოსანი კულტურები

ბარდა

ლობიო

მუხუდო

ოსპი

სოია

ცერცველა

ცერცვი

ძაძა

ბარდა

ლობიო

მუხუდო

ოსპი

სოია

ცერცველა

ცერცვი

ძაძა

ტექნიკური კულტურები

არაქისი

თამბაქო

სელი

არაქისი

თამბაქო

სელი

ფეტვნაირი კულტურები

სიმინდი

სორგო

ფეტვი

ღომი

სიმინდი

სორგო

ფეტვი

ღომი