აისი ხორბალი
საზოგადო სახელი: ხორბალი
სახეობის სახელწოდება: Triticum aestivum L.
სახესხვაობის სახელწოდება : Triticum aestivum var. erythrospermum Körn.
ჯიშის სახელწოდება: აისი - Triticum aestivum ‘Aisi’
წარმოშობა /გავრცელება/დარაიონების წელი/რეგიონი: გამოყვანილია მცხეთის სასელექციო სადგურში, რომელიც მიღებულია ჰიბრიდული კომბინაციიდან – „ადგილობრივი დოლის პური“ Х „სონორა“ (მექსიკა). გასავრცელებლად დაშვებულია 1983 წლიდან საქართველოს ხორბლის მწარმოებელი რეგიონებისათვის.
მოკლე აღწერა: განვითარების ტიპის მიხედვით ჯიში ფაკულტატურია. საშემოდგომო ნათესის სავეგეტაციო პერიოდის ხანგრძლივობა შეადგენს 236-242 დღეს. 1000 მარცვლის მასა 41-43 გრამის ფარგლებში მერყეობს. მინისებურობა 88 %, პროტეინის შემცველობა მარცვალში 14,9%, ხოლო ნედლი წებოგვარა ფქვილში 32,6 %-ს უტოლდება. ჯიშის საშუალო მოსავლიანობაა 6,0 ტ/ჰა-ზე.
დღევანდელი მდგომარეობა: ამჟამად ჯიში შესაძლებელია დაცული იყოს საქართველოს აგრარული უნივერსიტეტის ან სხვა უცხოურ გენბანკებში.
წყარო: მცხეთის სასელექციო სადგურის სამეცნიერო–კვლევითი მუშაობის ანგარიში, 1982 წ.
ბალახები
ესპარცეტი
იონჯა
კოინდარი
სათითურა
ესპარცეტი
იონჯა
კოინდარი
სათითურა
თავთავიანი კულტურები
ტრიტიკალე
ქერი
შვრია
ჭვავი
ხორბალი
ახალციხის წითელი დოლის პური ხორბალი
ლაგოდეხის გრძელთავთავა ხორბალი
ქართლის თეთრი დოლის პური ხორბალი
ტრიტიკალე
ქერი
შვრია
ჭვავი
ხორბალი
პარკოსანი კულტურები
ბარდა
ლობიო
მუხუდო
ოსპი
სოია
ცერცველა
ცერცვი
წვრილმარცვალა (სვანური) ცერცვი
ძაძა
ბარდა
ლობიო
მუხუდო
ოსპი
სოია
ცერცველა
ცერცვი
ძაძა
ტექნიკური კულტურები
არაქისი
თამბაქო
სამსუნი 959 (სოხუმის სამსუნი) თამბაქო
სანაპირო ტრაპიზონი 1867 თამბაქო
სელი
არაქისი
თამბაქო
სელი
ფეტვნაირი კულტურები
სიმინდი
ადგილობრივი თეთრი ნახევრადკბილა
ადგილობრივი ნახევრადკბილა ყვითელი
ყვითელი კბილა ,,ოქროს ლამაზურა“