ჩაქურა
საზოგადო სახელი: ღომი
სახეობის სახელწოდება: Setaria italica (L.) P. Beauv.
სახესხვაობის სახელწოდება: Setaria italica var. imeretica Menabde & Ericzjan
ჯიშის სახელწოდება: ჩაქურა Setaria italica imeretica ‘ Chakhura’
წარმოშობა: ხალხური სელექციის ჯიშია, გავრცელებული იყო იმერეთსა და სამეგრელოში.
ჯიშის დახასიათება: ჩაქურა საშუალოდ საგვიანო ჯიშია, სავეგეტაციო პერიოდი საშუალოდ 135-140 დღეა. მცენარის ღერო მაღალია, 130-145 სმ-მდე იზრდება, ზოგჯერ უფრო მაღალიც - 185 სმ-მდე. თაველი მსხვილია, თავმრგვალი, მოკლე ცილინდრული ფორმის. ნაკვთულები გრძელია, გრძელ ყუნწზე. თაველის აგებულება მეჩხერი. ჯაგრულა გრძელია და ნაზი, იისფერი. თაველი ღია ყვითელია, ზოგჯერ მოთეთრო. საკმაოდ მძიმეა - 45 გრამამდე. მარცვლის გამოსავლიანობა 85-86%-ია, მიდრეკილია ჩაცვენისადმი.
დღევანდელი მდგომარეობა:დაცულია აგრარული უნივერსიტეტის მცენარეთა გენეტიკური რესურსების ბანკში, ასევე შესაძლებელია ინახებოდეს გერმანიაში, გატერსლებენის გენბანკში (IPK).
წყაროები: ი. ლომოური, მარცვლეული კულტურები, ნაწილი II, თბილისი, 1950 წ;
Н. И. Чхенкели, Культура Гоми В Грузии (Автореферат), Тбилиси, 1960г;
ი. მაისაია, მ. მოსულიშვილი, საქართველოს ფეტვნაირთა სარკვევი, თბილისი, 2003 წ;
მასალა დახასიათებულია მცენარეთა გენეტიკური რესურსების ბანკის კურატორის მიერ.
ბალახები
ესპარცეტი
იონჯა
კოინდარი
სათითურა
ესპარცეტი
იონჯა
კოინდარი
სათითურა
თავთავიანი კულტურები
ტრიტიკალე
ქერი
შვრია
ჭვავი
ხორბალი
ახალციხის წითელი დოლის პური ხორბალი
ლაგოდეხის გრძელთავთავა ხორბალი
ქართლის თეთრი დოლის პური ხორბალი
ტრიტიკალე
ქერი
შვრია
ჭვავი
ხორბალი
პარკოსანი კულტურები
ბარდა
ლობიო
მუხუდო
ოსპი
სოია
ცერცველა
ცერცვი
წვრილმარცვალა (სვანური) ცერცვი
ძაძა
ბარდა
ლობიო
მუხუდო
ოსპი
სოია
ცერცველა
ცერცვი
ძაძა
ტექნიკური კულტურები
არაქისი
თამბაქო
სამსუნი 959 (სოხუმის სამსუნი) თამბაქო
სანაპირო ტრაპიზონი 1867 თამბაქო
სელი
არაქისი
თამბაქო
სელი
ფეტვნაირი კულტურები
სიმინდი
ადგილობრივი თეთრი ნახევრადკბილა
ადგილობრივი ნახევრადკბილა ყვითელი
ყვითელი კბილა ,,ოქროს ლამაზურა“