საქართველოს აგრარული ბიომრავალფეროვნება

მთავარი
/
პროექტის შესახებ
/
კონტაქტი
 / 

ENG

ჩაქურა


საზოგადო სახელი: ღომი

სახეობის  სახელწოდება: Setaria italica (L.) P. Beauv.

სახესხვაობის სახელწოდება: Setaria italica  var. imeretica  Menabde & Ericzjan

ჯიშის სახელწოდება: ჩაქურა Setaria italica imeretica Chakhura’

წარმოშობა: ხალხური სელექციის ჯიშია, გავრცელებული იყო   იმერეთსა და სამეგრელოში.

ჯიშის დახასიათება: ჩაქურა საშუალოდ საგვიანო ჯიშია, სავეგეტაციო პერიოდი საშუალოდ 135-140 დღეა. მცენარის ღერო მაღალია, 130-145 სმ-მდე იზრდება, ზოგჯერ უფრო მაღალიც - 185 სმ-მდე. თაველი მსხვილია, თავმრგვალი, მოკლე ცილინდრული ფორმის. ნაკვთულები გრძელია, გრძელ ყუნწზე. თაველის აგებულება მეჩხერი. ჯაგრულა გრძელია და ნაზი, იისფერი. თაველი ღია ყვითელია, ზოგჯერ მოთეთრო. საკმაოდ მძიმეა - 45 გრამამდე. მარცვლის გამოსავლიანობა 85-86%-ია, მიდრეკილია ჩაცვენისადმი.

დღევანდელი მდგომარეობა:დაცულია აგრარული უნივერსიტეტის მცენარეთა გენეტიკური რესურსების ბანკში, ასევე შესაძლებელია ინახებოდეს გერმანიაში, გატერსლებენის გენბანკში (IPK).

წყაროებიი. ლომოური, მარცვლეული კულტურები, ნაწილი II, თბილისი, 1950 წ;
Н. И. Чхенкели, Культура Гоми В Грузии (Автореферат), Тбилиси, 1960г;
ი. მაისაია, მ. მოსულიშვილი, საქართველოს ფეტვნაირთა სარკვევი, თბილისი, 2003 წ;
მასალა დახასიათებულია მცენარეთა გენეტიკური რესურსების ბანკის კურატორის მიერ.

 

 

ბალახები

ესპარცეტი

იონჯა

კოინდარი

სათითურა

ესპარცეტი

იონჯა

კოინდარი

სათითურა

თავთავიანი კულტურები

ტრიტიკალე

ქერი

შვრია

ჭვავი

ხორბალი

ტრიტიკალე

ქერი

შვრია

ჭვავი

ხორბალი

პარკოსანი კულტურები

ბარდა

ლობიო

მუხუდო

ოსპი

სოია

ცერცველა

ცერცვი

ძაძა

ბარდა

ლობიო

მუხუდო

ოსპი

სოია

ცერცველა

ცერცვი

ძაძა

ტექნიკური კულტურები

არაქისი

თამბაქო

სელი

არაქისი

თამბაქო

სელი

ფეტვნაირი კულტურები

სიმინდი

სორგო

ფეტვი

ღომი

სიმინდი

სორგო

ფეტვი

ღომი