საქართველოს აგრარული ბიომრავალფეროვნება

მთავარი
/
პროექტის შესახებ
/
კონტაქტი
 / 

ENG

ჭანკილოური


საზოგადო სახელი: ვაზიchinkilouri ლათინური სახელწოდება: Vitis vinifera L. ჯიშის სახელწოდება: ჭანკილოური სინონიმი: უცნობია წარმოშობა:   იმერეთი
მოკლე აღწერა: ახალგაზრდა ყლორტი: ზრდის კონუსი და პირველი სამი ფოთოლი სქლადაა შებუსული,  ვარდისფერი არშიით  ნაპირებზე. ზრდასრული ფოთოლი: საშუალო ზომის, მომრგვალო, სამ-ხუთნაკვთიანი, საშუალოდ ან სუსტად დანაკვთული, ზოგჯერ თითქმის მთლიანი. ფოთლის ყუნწის ამონაკვეთი ღიაა, ჩანგისებური ან ისრისებური, მახვილი ან მომრგვალებული ფუძით, ზოგჯერ დეზებით. კბილები ხერხკბილა-სამკუთხედისებური ან სამკუთხედისებურია, ამოზნექილი გვერდით.  ფოთლის  ქვედა მხარე დაფარულია სქელი ქეჩისებური შებუსვით. ყვავილი: ორსქესიანი მტევანი: საშუალო ზომის, ცილინდრულ-კონუსური, ზოგჯერ ცილინდრული, კუმსი. საშუალო წონა 150 გ. მარცვალი: მუქი წითელი, საშუალო სიდიდის, მომრგვალო, ცვილის სქელი ნაფიფქით. კანი საშუალო სისქის და მკვრივი. რბილობი წვნიანია, ჩვეულებრივი გემოთი. წვენი შეუფერავი. ყურძნის წვენი: შაქრიანობა 16 - 17%, მჟავიანობა 7-8 გ/ლ. მოსავლიანობა: 1,5-1,8 კგ/ძირზე სამეურნეო მიმართულება: საღვინე ღვინის დახასიათება: სუფრის ღვინო, ბაცი წითელი შეფერილობის, მსუბუქი, ცოცხალი გემოთი.
დამატებითი ინფორმაცია: ჩანკილოურს ახასიათებს საშუალო ზრდა-განვითარება და საშუალო მოსავლიანობა. ყურძენი სრულ სიმწიფეში შედის ოქტომბრის დასაწყისში. სოკოვანი დაავადებების მიმართ შედარებით  გამძლეა. დღევანდელი მდგომარეობა: საკოლექციო ჯიში წყაროები: Деметрадзе В. С., Кварацхелия Ф. К. 1966. Чанкилоури. В: Ампелография СССР. Малораспространённые сорта винограда. Отв. Ред. Негруль А.М. Изд-во 'Пищевая промышленность', Москва. Том III. ст. 409-411 ავტორი: ეკატერინე აბაშიძე