კაპისტონი წიწილიანი
ჯიშის სახელწოდება: კაპისტონი წიწილიანი
სინონიმი: წიწილიანი კაბისტონი, კაპისტონი წვრილი
წარმოშობა: რაჭა-ლეჩხუმი
მოკლე აღწერა:
ახალგაზრდა ყლორტი: შეუბუსავია, ნარინჯისფერი ელფერით. პირველ ორ ფოთოლს ემჩნევა წითელი ლაქები.
ზრდასრული ფოთოლი: საშუალო ზომისაა, მომრგვალო, სამნაკვთიანი ან მთლიანი. ყუნწის ამონაკვეთი ღიაა, თაღისებური ან ისრისებური, მახვილი ან მომრგვალო ფუძით. კბილები სამკუთხედისებურ-ხერხისებურია. ფოთლის ქვედა მხარე დაფარულია თხელი აბლაბუდისებური შებუსვით.
ყვავილი: ორსქესიანი.
მტევანი: საშუალო ზომის, კონუსური, კუმსი ან საშუალო სიკუმსის. საშუალო წონა - 136 გ.
მარცვალი: ვარდისფერია ან მუქი წითელი, პატარა ან საშუალო ზომის, მომრგვალო; კანი მკვრივი. რბილობი წვნიანია.
ყურძნის წვენი: შაქრიანობა17,0-21,0 %, მჟავიანობა 7,0-10,0 გ/ლ.
მოსავლიანობა: 8,4 ტ/ჰა.
სამეურნეო მიმართულება: საღვინე.
ღვინის დახასიათება: ადგილობრივი მოხმარების სუფრის წითელი ღვინო.
დამატებითი ინფორმაცია: კაპისტონ წიწილიანს ახასიათებს საშუალო ზრდა-განვითარება და საშუალო მოსავლიანობა. ყურძენი სრულ სიმწიფეში შედის ოქტომბრის დასაწყისში. სოკოვან დაავადებათა მიმართ გამძლეობით არ გამოირჩევა.
დღევანდელი მდგომარეობა: საკოლექციო ჯიში.
წყაროები: მიროტაძე ა., რაჭა-ლეჩხუმის ვაზის ჯიშები, მევენახეობა-მეღვინეობის კვლევითი ინსტიტუტის გამოცემა, თბილისი, 1939, გვ. 76-79.
ცერცვაძე ნ., საქართველოში გავრცელებული ვაზის ჯიშების სარკვევი, საქართველოს მებაღეობის, მევენახეობისა და მეღვინეობის ინსტიტუტის გამოცემა, თბილისი, 1987, გვ. 229.
Миротадзе А.В., Капистони цицилиани. В: Ампелография СССР, Малораспространённые сорта винограда, Отв. Ред. Негруль А.М., Изд-во "Пищевая промышленность", Москва, 1965, Том II, ст. 38-39.
Миротадзе А.В., Цицилиани капистони, В: Ампелография СССР, Справочный Том, Отв. Ред. Негруль А.М., Изд-во "Пищевая промышленность", Москва, 1970, ст. 337.
ავტორი: ეკატერინე აბაშიძე