აწეიჟი
ჯიშის სახელწოდება: აწეიჟი
სინონიმი: უცნობია
წარმოშობა: აფხაზეთი
მოკლე აღწერა:
ახალგაზრდა ყლორტი:
ზრდასრული ფოთოლი: დიდი ზომის, მომრგვალო ან გულის ფორმის. ყუნწის ამონაკვეთი ღიაა, თაღისებრი ან კვადრატულ თაღისებრი, ბრტყელი ფუძით, იშვიათად ჩანგისებური.
ყვავილი: ორსქესიანი.
მტევანი: საშუალო სიდიდის, კონუსური, საშუალო სიკუმსის.
მარცვალი: მუქი ლურჯი, საშუალო სიდიდის, მომრგვალო.
ყურძნის წვენი: შაქრიანობა 18-19 %, მჟავიანობა 10–13 გ/ლ.
მოსავლიანობა: საშუალო.
სამეურნეო მიმართულება: საღვინე.
ღვინის დახასიათება: მაღალი ხარისხის წითელი ღვინო.
დამატებითი ინფორმაცია: აწეიჟს ახასიათებს ძლიერი ზრდა-განვითარება.ყურძენი სრულ სიმწიფეში შედის ნოემბრის დასაწყისში. შედარებით ნაკლებად ზიანდება ჭრაქით.
დღევანდელი მდგომარეობა: საკოლექციო ჯიში.
წყაროები:
ცერცვაძე ნ., საქართველოში გავრცელებული ვაზის ჯიშების სარკვევი, საქართველოს მებაღეობის, მევენახეობისა და მეღვინეობის ინსტიტუტის გამოცემა, თბილისი, 1987, გვ. 222.
Церцвадзе Н. В.,Ацеиж, В: Ампелография СССР,СправочныйТом,Отв. Ред. Негруль А.М., Изд-во 'Пищевая промышленность', Москва, 1970,ст. 40.
ავტორი: ეკატერინე აბაშიძე