თქვაფუნა
ჯიშის სახელწოდება: თქვაფუნა
სინონიმი: თქვაფა რაჭის
წარმოშობა: რაჭა-ლეჩხუმი
მოკლე აღწერა:
ახალგაზრდა ყლორტი:
ზრდასრული ფოთოლი: საშუალო ან დიდი ზომისაა, თითქმის მრგვალი, სამ-, ხუთნაკვთიანი, საშუალოდ ან ღრმად დანაკვთული. ყუნწის ამონაკვეთი ღიაა, ჩანგისებური ან თაღისებური, მახვილი ან მომრგვალო ფუძით. კბილები ვიწრო, სამკუთხედისებრია, სუსტად ამოზნექილი გვერდებით. ფოთლის ქვედა მხარე დაფარულია სქელი ჯაგრისებრ-აბლაბუდისებური შებუსვით.
ყვავილი: ორსქესიანი.
მტევანი: საშუალო ზომის, ცილინდრული, საშუალო სიკუმსის, იშვიათად თხელი. საშუალო წონა - 120-150 გ.
მარცვალი: მომწვანო ყვითელი ფერის, საშუალო ზომის, მრგვალი, ცვილის სქელი ნაფიფქით. კანი - თხელი და მკვრივი. რბილობი - წვნიანი, ჩვეულებრივი ტკბილი გემოსი.
ყურძნის წვენი: შაქრიანობა18,4 %, მჟავიანობა 7,6 გ/ლ.
მოსავლიანობა: 2,5-3,0 კგ/ძირზე.
სამეურნეო მიმართულება: საღვინე.
ღვინის დახასიათება: ადგილობრივი მოხმარების სუფრის თეთრი ღვინო.
დამატებითი ინფორმაცია: თქვაფუნას ახასიათებს საშუალო ზრდა-განვითარება და მაღალი მოსავლიანობა. ყურძენი სრულ სიმწიფეში შედის სექტემბრის შუა რიცხვებიდან. საშუალო გამძლეობას იჩენს სოკოვან დაავადებათა მიმართ. გამოყენებულ შეიძლება იქნეს საბრენდე ღვინომასალების დასამზადებლად.
დღევანდელი მდგომარეობა: საკოლექციო ჯიში.
წყაროები:
Пиранишвили А. Л.,Тквапа Рачули, В: Ампелография СССР, Малораспространённые сорта винограда,Отв. Ред. Негруль А.М., Изд-во 'Пищевая промышленность', Москва,1966,Том III, ст. 236-237.
ავტორი: ეკატერინე აბაშიძე