ოხტოურა
ჯიშის სახელწოდება: ოხტოურა
სინონიმი: ოხტოური, დიდი ადანასური
წარმოშობა: იმერეთი
მოკლე აღწერა:
ზრდასრული ფოთოლი: საშუალო ზომის, მომრგვალო, ხუთნაკვთიანი. ყუნწის ამონაკვეთი დახურული, განიერელიფსური ფორმის ამონაკვეთით და წამახვილებული ფუძით. კბილები ხერხკბილისებურია ამოზნექილი გვერდებით, იშვიათად ხერხკბილა-სამკუთხედისებური, მორიგეობით დიდი და პატარა. ფირფიტის ქვედა მხარე შებუსულია ქეჩისებურად.
ყვავილი: ორსქესიანი.
მტევანი: საშუალო ზომისაა, ცილინდრული, იშვიათად ცილინდრულ-კონუსური ფორმის, კუმსი, საშუალო მასა შეადგენს 100,0-125,0 გ.
მარცვალი: საშუალო ზომის, ოდნავ ოვალური ან თითქმის მრგვალი, მუქი წითელი ფერის, დაფენილია კარგად შესამჩნევი ცვილით. კანი საკმაოდ უხეში. რბილობი წვნიანი. უმეტესად ერთი-ორწიპწიანი.
ყურძნის წვენი: შაქრიანობა 17,0 %, მჟავიანობა 5,5-6,0 გ/ლ.
მოსავლიანობა: 6,0-7,0 ტონა/ჰექტარზე.
სამეურნეო მიმართულება: საღვინე.
ღვინის დახასიათება: ადგილობრივი მოხმარების სუფრის ღვინო. ვარდისფერი, მსუბუქი და ნაკლებ ექსტრაქტული.უკეთესი ხარისხის ღვინის მიღება შესაძლებელია ნაკლებ ნალექიანი შემოდგომის პირობებში, რთველის დაგვიანებით ჩატარებისას, როდესაც ჯიში აგროვებს 17%-ზე მეტ შაქარს.
დამატებითი ინფორმაცია: საშუალო სიმწიფის პერიოდის ჯიშია. ვაზი საშუალო ზრდისაა. სოკოვან დაავადებათა მიმართ საშუალო გამძლეობისაა.
დღევანდელი მდგომარეობა: საკოლექციო ჯიში.
წყაროები:
ცერცვაძე ნ., საქართველოში გავრცელებული ვაზის ჯიშების სარკვევი, საქართველოს მებაღეობის, მევენახეობისა და მეღვინეობის ინსტიტუტის გამოცემა, თბილისი, 1987, გვ. 235.
Деметрадзе В.С., Кварацхелия Ф.К., 1965. Охтоура,В: Ампелография СССР, Малораспространенные сорта винограда,Отв.ред. Негруль А.М.,Изд-во Пищевая Промышленность,Москва, Том II,Ст. 513-514.
ავტორი: ირმა მდინარაძე