საქართველოს აგრარული ბიომრავალფეროვნება

მთავარი
/
პროექტის შესახებ
/
კონტაქტი
 / 

ENG

ახალციხური თეთრი


ჯიშის სახელწოდება: ახალციხური თეთრიaxaltsikhis-tetri სინონიმი: უცნობია წარმოშობა:  ქართლი
მოკლე აღწერა: ახალგაზრდა ყლორტი: მწვანე ფერის, რომელსაც წითელი ზოლები გასდევს. ყლორტი შიშველი. ზრდის კონუსი მოწითალო ფერისაა. ზრდასრული ფოთოლი: სამნაკვთიანი. საშუალო ზომის (13 X 18სმ). ფირფიტა თხელი და ღია მწვანე. ნახევრად ჩაჭრილი. ყუნწის ამონაკვეთი თაღისმაგვარი. ფოთლის ქვედა მხარე შიშველია. მთავარი კბილები გუმბათისმაგვარი. გვერდითი კბილები სამკუთხედისმსგავსი. ყვავილი: ორსქესიანი. მტევანი: საშუალოზე დიდი ზომის (სიგრძე 15სმ, სიგანე 8-9სმ). კონუსური. საშუალო სიკუმსის. წონა 120 გ, თუმცა ზოგიერთის - 250-300 გრ-მდე. მარცვალი: საშუალო ზომის. მრგვალი. თხელკანიანი. ნაფიფქი სუსტი. წვენი თეთრი და მჟავე. ყურძნის წვენი: შაქრიანობა 17,0-18,0 %, მჟავიანობა 11,0-12,0 გ/ლ. მოსავლიანობა: 7,5-8,0 ტ/ჰა. სამეურნეო მიმართულება: საღვინე. ღვინის დახასიათება: საღვინე ვაზის ჯიშია. ახალი დაწურული წვენი მეტად თეთრი ფერისაა, დაძვლებული ღვინო ღია ჩალისფერია და აქვს მეტად სასიამოვნო არომატი. ამ ჯიშით მესხეთის რაიონებში შესაძლებელია ცქრიალა და შუშხუნა ღვინოების დამზადება.
დამატებითი ინფორმაცია: სოკოვანი დაავადებების მიმართ მგრძნობიარეა, შედარებით უფრო ზიანდება ჭრაქით, ვიდრე ნაცრით. ჯიში ძლიერი ზრდით ხასიათდება. დღევანდელი მდგომარეობა: საკოლექციო ჯიში. წყაროები: წიქვაძე შ., მევენახეობის თანამედროვე მდგომარეობა და განვითარების პერსპექტივები მესხეთში, საქართველოს სსრ მეცნიერებათა აკადემიის გამომცემლობა, თბილისი, 1958. ავტორი: რამაზ ჭიპაშვილი