ზერდაგი
ჯიშის სახელწოდება: ზერდაგი
სინონიმი: უცნობია
წარმოშობა: სამეგრელო
მოკლე აღწერა:
ახალგაზრდა ყლორტი: ზრდის კონუსი დაფარულია სქელი ქეჩისებური შებუსვით, ბაცი მოწითალო-ვარდისფერი არშიით ნაპირებში. ახალგაზრდა ფოთლები ბაცი მწვანეა, ორივე მხრიდან მოთეთრო-მონაცრისფერო, აბლაბუდისებური შებუსვით.
ზრდასრული ფოთოლი: საშუალო ზომისაა, მომრგვალო, იშვიათად ოვალური, სამ-, ხუთნაკვთიანი, სუსტად დანაკვთული. ფოთლის ყუნწის ამონაკვეთი ღია, ჩანგისებური, მახვილი ფუძით. კბილები სამკუთხედისებურია, მახვილი წვერით. ფოთლის ქვედა მხარე დაფარულია სქელი მოთეთრო-მონაცრისფრო ქეჩისებური შებუსვით.
ყვავილი: ორსქესიანი.
მტევანი: საშუალო ზომის, ცილინდრულ-კონუსური, საშუალო სიკუმსის, იშვიათად თხელი.საშუალო წონა 175 გ.
მარცვალი: ბაცი ყვითელი, მომწვანო ელფერით, საშუალო სიდიდის, ოვალური. კანი სქელი და მკვრივი. რბილობი ხორციანი-წვნიანია, სასიამოვნო ტკბილი გემოთი.
ყურძნის წვენი: შაქრიანობა20,4 - 21,5 %, მჟავიანობა8,7 - 9,4 გ/ლ.
მოსავლიანობა: 8,0-9,0 ტ/ჰა
სამეურნეო მიმართულება: საღვინე.
ღვინის დახასიათება: სუფრის თეთრი ღვინო, ჰარმონიული, ალკოჰოლის ნორმალური შემცველობით.
დამატებითი ინფორმაცია: ზერდაგი ხასიათდება საშუალო ზრდა-განვითარებით და კარგი მოსავლიანობით. ყურძენი სრულ სიმწიფეში შედის ოქტომბრის მეორე ნახევარში. შედარებით გამძლეა სოკოვანი დაავადებების მიმართ.
დღევანდელი მდგომარეობა: საკოლექციო ჯიში.
წყაროები:
Рамишвили М. А., Зердаги, В: Ампелография СССР, Малораспространённые сорта винограда, Отв. Ред. Негруль А.М., Изд-во 'Пищевая промышленность', Москва, 1963, Том I, ст. 537-538.
ავტორი: ეკატერინე აბაშიძე