კოლოში
საზოგადო სახელი: ვაზი
ლათინური სახელწოდება: Vitis vinifera L.
ჯიშის სახელწოდება: კოლოში
სინონიმი: უცნობია
წარმოშობა: სამეგრელო, გურია
მოკლე აღწერა:
ახალგაზრდა ყლორტი: ზრდის კონუსი და
ახალგაშლილი ფოთოლი ღია მწვანეა მოწითალო ელფერით, სქლად შებუსული მოთეთრო-ნაცრისფერი ბუსუსით. ყლორტი ღია მწვანე, მზიანი მხრიდან მიწითალო-იისფერი შეფერვით, საკმაოდ სქლად არის შებუსული.
ზრდასრული ფოთოლი: საშუალო ზომის, ოვალური, სამნაკვთიანი, მცირედ დანაკვთული. ყუნწის ამონაკვეთი დახურულია, ვიწრო ელიფსური ამონაკვეთით, ზოგჯერ ღიაა, ვიწრო თაღისებური ფორმით და ბრტყელი ფუძით. კბილები სამკუთხედისებურია მახვილი წვერით ან სამკუთხედისებურია ამოზნექილი გვერდებითა და მახვილი წვერით. ფირფიტის ქვედა მხარე სქლად არის შებუსული, ქეჩისებურია.
ყვავილი: ორსქესიანი.
მტევანი: საშუალო ზომის, ცილინდრულ-კონუსური, იშვიათად ცილინდრული ფორმის, ძალიან კუმსი, საშუალო მასა შეადგენს 190,0 გრამს.
მარცვალი: საშუალო ზომის, მომრგვალო, მუქი ლურჯი-თითქმის შავი ფერის, სქელკანიანი. კანი ადვილად ეცლება რბილობს. რბილობი საკმაოდ ხორციანი და ნაკლებად წვნიანი, ტკბილი გემოთი. უმეტესად სამწიპწიანი.
ყურძნის წვენი: შაქრიანობა 17,0-18,0 %, მჟავიანობა 9,0-9,5 გ/ლ.
მოსავლიანობა: 8,5-9,5 ტონა/ჰექტარზე.
სამეურნეო მიმართულება: საღვინე.
ღვინის დახასიათება: საკმაოდ ხარისხიანი სუფრის წითელი ღვინო.
დამატებითი ინფორმაცია: გამოიყენება აგრეთვე ადგილობრივი მოხმარების სასუფრე ყურძნად. ძალიან საგვიანო სიმწიფის პერიოდის ჯიშია. ვაზი ძლიერი ზრდისაა. ძლიერად ზიანდება ნაცრით. პერსპექტიულია აჭარის მევენახეობის რაიონებისათვის (ხულო, ქედა).
დღევანდელი მდგომარეობა: საკოლექციო ჯიში.
წყაროები:
ცერცვაძე ნ., 1987. საქართველოში გავრცელებული ვაზის ჯიშების სარკვევი. საქართველოს მებაღეობის, მევენახეობისა და მეღვინეობის ინსტიტუტის გამოცემა. თბილისი. გვ. 230.
Рамишвили М.А., 1965. Колоши. В: Ампелография СССР. Малораспространенные сорта винограда.Отв.ред. Негруль А.М. Изд-во Пищевая Промышленность. Москва. Том II. Ст. 174-176.
ავტორი: ირმა მდინარაძე