წირქვალის თეთრი
ჯიშის სახელწოდება: წირქვალის თეთრი
სინონიმი: ქართულა
წარმოშობა: იმერეთი

მოკლე აღწერა:
ახალგაზრდა ყლორტი:
ზრდასრული ფოთოლი: საშუალო ზომისაა, მომრგვალო, სამნაკვთიანი, სუსტად დანაკვთული. ყუნწის ამონაკვეთი ღიაა, ჩანგისებრი, მახვილი ფუძით. კბილები ფართო სამკუთხედისებურია. ფოთლის ქვედა მხარე დაფარულია თხელი აბლაბუდისებრი შებუსვით.
ყვავილი: ორსქესიანი.
მტევანი: საშუალო ზომისაა, კონუსური, საშუალო სიკუმსის. საშუალო წონა - 150 გ.
მარცვალი: მომწვანო ყვითელი ფერის, საშუალო სიდიდის, მომრგვალო, ცვილის თხელი ნაფიფქით. კანი თხელია და მკვრივი. რბილობი - წვნიანი, აქვს სასიამოვნო ტკბილი გემო.
ყურძნის წვენი: შაქრიანობა 20,0 - 21,0 %, მჟავიანობა 8,0 - 9,0 გ/ლ.
მოსავლიანობა: 2,0 კგ/ძირზე.
სამეურნეო მიმართულება: საღვინე.
ღვინის დახასიათება: სუფრის თეთრი ღვინო, ნაზი და ჰარმონიული.
დამატებითი ინფორმაცია: წირქვალის თეთრს ახასიათებს საშუალო ზრდა-განვითარება და მაღალი მოსავლიანობა. ყურძენი სრულ სიმწიფეში შედის სექტემბრის დასაწყისში. შედარებით გამძლეა სოკოვან დაავადებათა და ფილოქსერის მიმართ.
დღევანდელი მდგომარეობა: საკოლექციო ჯიში.
წყაროები:
ცერცვაძე ნ., საქართველოში გავრცელებული ვაზის ჯიშების სარკვევი, საქართველოს მებაღეობის, მევენახეობისა და მეღვინეობის ინსტიტუტის გამოცემა, თბილისი, 1987, გვ. 245;
Миротадзе А. В., Цирквалис Тетри, В: Ампелография СССР, Малораспространённые сорта винограда,Отв. Ред. Негруль А.М., Изд-во 'Пищевая промышленность', Москва, Том III,1966,ст. 386-387.
ავტორი: ეკატერინე აბაშიძე