საქართველოს აგრარული ბიომრავალფეროვნება

მთავარი
/
პროექტის შესახებ
/
კონტაქტი
 / 

ENG

ხაჭაპურა


საზოგადო სახელი: თხილი სახეობის სახელწოდება: Corylus avellana L. ჯიშის სახელწოდება: Corylusavellana'Khatshapura' - ხაჭაპურა წარმოშობა: ადგილობრივი ჯიშია, დასავლეთი საქართველო, იმერეთის  რეგიონი.
მოკლე აღწერა: ბუჩქის ზრდის  სიძლიერე:ძლიერი. ბუჩქის ფორმა:გადაშლილი, ხშირადდატოტვილი, ოვალურიფორმისვარჯი. ყვავილობის პერიოდი: დეკემბერი - თებერვალი. ნაყოფი: მრგვალიფორმის, ნაყოფედში ნაყოფის  რაოდენობა 3-4 ცალია, ნაყოფი საბურველიდან ადვილად ვარდება, ნაჭუჭის სისქე 0,9-1,0 მმ. ნაყოფის ზომა: 19X22X19 მმ. ნაყოფის მასა: საშუალო მასა 2,5-2,7გრამი. გულის გამოსავლიანობა: 50-53%. ცხიმის შემცველობა: 65_66%. მოსავლიანობა:  მაღალი, საშუალომოსავალი5-6კგ/ხე. დაავადებების მიმართ გამძლეობა: გამძლეამავნებლებ-დაავადებების მიმართ. კრეფის პერიოდი: აგვისტო (იმერეთის ზონა).
დღევანდელი მდგომარეობა: სამრეწველო ჯიშია იმერეთის, გურიის, აჭარის და კახეთის რეგიონისთვის. წყაროები: : შ. ნადირაძე, თხილის კულტურა,  თბილისი, 1956 წ., გვ 31; ი.ვასაძე, ზ.ბობოქაშვილი, ნ.მიროტაძე და სხვ.,  საქართველოს კაკლოვანი კულტურები, თბილისი, 2004 წ., გვ 54.
 

ალუბალი

ატამი

ბალი

ბროწეული

გარგარი

ვაშლი

ზღმარტლი

თხილი

კაკალი

მარწყვი

მაყვალი

მოცხარი

კომში

ლეღვი

მსხალი

ნუში

ჟოლო

ტყემალი

უნაბი

ქლიავი

შინდი

ხურტკმელი