ხაჭაპურა
საზოგადო სახელი: თხილი
სახეობის სახელწოდება: Corylus avellana L.
ჯიშის სახელწოდება: Corylusavellana'Khatshapura' - ხაჭაპურა
წარმოშობა: ადგილობრივი ჯიშია, დასავლეთი საქართველო, იმერეთის რეგიონი.
მოკლე აღწერა:
ბუჩქის ზრდის სიძლიერე:ძლიერი.
ბუჩქის ფორმა:გადაშლილი, ხშირადდატოტვილი, ოვალურიფორმისვარჯი.
ყვავილობის პერიოდი: დეკემბერი - თებერვალი.
ნაყოფი: მრგვალიფორმის, ნაყოფედში ნაყოფის რაოდენობა 3-4 ცალია, ნაყოფი საბურველიდან ადვილად ვარდება, ნაჭუჭის სისქე 0,9-1,0 მმ.
ნაყოფის ზომა: 19X22X19 მმ.
ნაყოფის მასა: საშუალო მასა 2,5-2,7გრამი.
გულის გამოსავლიანობა: 50-53%.
ცხიმის შემცველობა: 65_66%.
მოსავლიანობა: მაღალი, საშუალომოსავალი5-6კგ/ხე.
დაავადებების მიმართ გამძლეობა: გამძლეამავნებლებ-დაავადებების მიმართ.
კრეფის პერიოდი: აგვისტო (იმერეთის ზონა).
დღევანდელი მდგომარეობა: სამრეწველო ჯიშია იმერეთის, გურიის, აჭარის და კახეთის რეგიონისთვის.
წყაროები: : შ. ნადირაძე, თხილის კულტურა, თბილისი, 1956 წ., გვ 31;
ი.ვასაძე, ზ.ბობოქაშვილი, ნ.მიროტაძე და სხვ., საქართველოს კაკლოვანი კულტურები, თბილისი, 2004 წ., გვ 54.