საქართველოს აგრარული ბიომრავალფეროვნება

მთავარი
/
პროექტის შესახებ
/
კონტაქტი
 / 

ENG

ქართული წითელი


საზოგადო სახელი: ხურტკმელი სახეობის სახელწოდება: Ribes uva-crispa L.  (=Grossularia  reclinata  (L.) Mill. ) ჯიშის სახელწოდება: Ribes uva-crispa  'Kartuli Tsiteli '-ქართული წითელი' - წარმოშობა:ადგილობრივი ჯიშია, გამოვლენილია აღმოსავლეთ საქართველოში, შიდა ქართლის რეგიონი, მცხეთის მუნიციპალიტეტი.
მოკლე აღწერა: ბუჩქის ზრდის სიძლიერე: ძლიერი ზრდის. ბუჩქის ფორმა: გადაშლილი,ტოტების ხშირი ნაზარდით. ყვავილობის პერიოდი: მაისის ბოლო. ყვავილი: მოთეთრო-მოვარდიფრო, საშუალო ზომის,მტევნებად შეკრული. ფოთოლი: ღია მწვანე,კრიალა,კიდეებდაკბილული. ნაყოფის ფერი: ღია წითელი. ნაყოფის ფორმა: მრგვალი. ნაყოფის ზომა: მსხვილი, ერთი კენკრისმასა - 4,0- 5,0 გრამი. რბილობი: ღია ვარდისფერი,მკვრივი კანით,ხასიათდება საუცხოო არომატით. დაავადებების მიმართ გამძლეობა: დაავადებების მიმართ ამტანია. სიმწიფის და მოხმარების პერიოდი: ივლისი. საგემოვნო თვისებები: მაღალი ხარისხის, მომჟავო–მოტკბო
დღევანდელი მდგომარეობა: ფართოდ გავრცელებულია აღმოსავლეთ და დასავლეთ საქართველოსრეგიონებში. დამატებითი ინფორმაცია: მაღალმოსავლიანი, ტრანსპორტაბელური, საუკეთესოა ნედლად და გადასამუშავებლად, ადვილად მოსაკრეფია. წყაროები: ალ.ბუჩუკური, კენკროვანები,თავი 15,1959 წელი, თბილისი.
 

ალუბალი

ატამი

ბალი

ბროწეული

გარგარი

ვაშლი

ზღმარტლი

თხილი

კაკალი

მარწყვი

მაყვალი

მოცხარი

კომში

ლეღვი

მსხალი

ნუში

ჟოლო

ტყემალი

უნაბი

ქლიავი

შინდი

ხურტკმელი