საქართველოს აგრარული ბიომრავალფეროვნება

მთავარი
/
პროექტის შესახებ
/
კონტაქტი
 / 

ENG

საკერძე ბროწეული


საზოგადო სახელი:ბროწეული სახეობის სახელწოდება:Punicum Granatum L. ჯიშის სახელწოდება:Punicum Granatum 'Sakerdze'- საკერძე წარმოშობა:გამორჩეულია  1960–იან წლებში საქართველოს ბოტანიკის ინსტიტუტში ველური ბროწეულის თესლნერგებიდან ნ. ბრეგვაძის მიერ
მოკლე აღწერა: ხის ზრდის სიძლიერე: ხე საშუალო  ზრდისაა. ხის ფორმა:მომრგვალო–სფეროსებული ყვავილობის პერიოდი:საშუალო, ივნისის მეორე ნახევარში ნაყოფის ფერი:მუქი წითელი ნაყოფის ფორმა: მრგვალი ნაყოფის ზომა: მსხვილი, 280 – 300  გრამი. მარცვალი:მსხვილი, ალუბლისფერი სიმწიფის და მოხმარების პერიოდი:იკრიფებაოქტომბრის მეორე ნახევარში დაავადებების მიმართ გამძლეობა: სოკოვან დაავადებათა მიმართ გამძლეობა დამაკმაყოფილებელი საგემოვნო თვისებები: დამახასიათებელი არომატით და მომჟავო გემოთი.
დღევანდელი მდგომარეობა: უცნობია წყაროები:ნ. ხომიზურაშვილის რედაქციით.  ი. ქურდოვანიძე  (1978).   საქართველოს მეხილეობა,  ტომი 4,  გამომცემლობა 'მეცნიერება', თბილისი,  გვ.  883;
 

ალუბალი

ატამი

ბალი

ბროწეული

გარგარი

ვაშლი

ზღმარტლი

თხილი

კაკალი

მარწყვი

მაყვალი

მოცხარი

კომში

ლეღვი

მსხალი

ნუში

ჟოლო

ტყემალი

უნაბი

ქლიავი

შინდი

ხურტკმელი