საკერძე ბროწეული
საზოგადო სახელი:ბროწეული
სახეობის სახელწოდება:Punicum Granatum L.
ჯიშის სახელწოდება:Punicum Granatum 'Sakerdze'- საკერძე
წარმოშობა:გამორჩეულია 1960–იან წლებში საქართველოს ბოტანიკის ინსტიტუტში ველური ბროწეულის თესლნერგებიდან ნ. ბრეგვაძის მიერ
მოკლე აღწერა:
ხის ზრდის სიძლიერე: ხე საშუალო ზრდისაა.
ხის ფორმა:მომრგვალო–სფეროსებული
ყვავილობის პერიოდი:საშუალო, ივნისის მეორე ნახევარში
ნაყოფის ფერი:მუქი წითელი
ნაყოფის ფორმა: მრგვალი
ნაყოფის ზომა: მსხვილი, 280 – 300 გრამი.
მარცვალი:მსხვილი, ალუბლისფერი
სიმწიფის და მოხმარების პერიოდი:იკრიფებაოქტომბრის მეორე ნახევარში
დაავადებების მიმართ გამძლეობა: სოკოვან დაავადებათა მიმართ გამძლეობა დამაკმაყოფილებელი
საგემოვნო თვისებები: დამახასიათებელი არომატით და მომჟავო გემოთი.
დღევანდელი მდგომარეობა: უცნობია
წყაროები:ნ. ხომიზურაშვილის რედაქციით. ი. ქურდოვანიძე (1978). საქართველოს მეხილეობა, ტომი 4, გამომცემლობა 'მეცნიერება', თბილისი, გვ. 883;