მეჩიბუხეს ალუჩა
საზოგადოსახელი: ალუჩა
სახეობის სახელწოდება:Prunus vachuschtii Bregadze
ჯიშის სახელწოდება:Prunus vachuschtii 'MechibukhisAlucha' - მეჩიბუხეს ალუჩა
წარმოშობა:ადგილობრივი ალუჩის ფორმაა. მიღებულია თბილისში (ორთაჭალა) გ. გაგუას მიერ. თესლნერგის შერჩევით.
მოკლე აღწერა:
ხის ზრდის სიძლიერე: ძლიერი ზრდის (10–12მ).
ხის ფორმა:ცოცხისებური ფორმის ვარჯი.
ყვავილობის პერიოდი:საშუალო.
ნაყოფის ფერი:კანი ნაზი, თხელი,ყვითელი–მომწვანო ფერის, თხელი ნაფიფქით.
ნაყოფის ფორმა: კვერცხისებური.
ნაყოფის ზომა:მსხვილი. ნაყოფის საშუალო მასა26გრამი.
რბილობი:საკმაოდ წვნიანი, მომწვანო-მოყვითალო ფერის. კურკა არ სცილდება რბილობს.
სიმწიფის და მოხმარების პერიოდი:მწიფდება ივნისის ბოლოს.საადრეო სიმწიფის სასუფრე ხილია.
დაავადებების მიმართ გამძლეობა:შედარებით მაღალი.
საგემოვნო თვისებები: კარგი გემური თვისებების.
დღევანდელი მდგომარეობა: გავრცელებულია აღმოსავლეთ საქართველოს რაიონებში. ასევე გვხვდება საქართველოს ყველა კუთხეში.
დამატებითი ინფორმაცია: ალუჩის ამ ფორმას სახელი ეწოდა ავტორის – გიორგი გაგუას მიერ ჩიბუხის მწევლობის გამო. ფართოდ არის გავრცელებული აღმოსავლეთ საქართველოში, განსაკუთრებით თბილისის საგარეუბნო ზონაში, ასევე გავრცელებულია საქართველოს სხვადასხვა კუთხეებში. იკრიფება არასრულ სიმწიფეში. ამ პერიოდში ხასიათდება კარგი ტრანსპორტაბელურობით.
წყაროები: ნ. ხომიზურაშვილი და სხვები (1978), საქართველოს მეხილეობა, ტომი 4, გამომცემლობა "მეცნიერება", თბილისი, გვ.49;
ვ. კვალიაშვილი და სხვები (2001), საქართველოს ხილი, გამომცემლობა "GTS", თბილისი, გვ.44;
საქართველოს ხილი. ტ.1. გამომცემლობა „ტექნიკა და შრომა“, თბილისი, 1938. გვ.104.