საქართველოს აგრარული ბიომრავალფეროვნება

მთავარი
/
პროექტის შესახებ
/
კონტაქტი
 / 

ENG

ჭანჭური


საზოგადოსახელი:ქლიავი სახეობის სახელწოდება:Prunus domestica L.  ჯიშის სახელწოდება:Prunus domestica 'Chanchuri'ჭანჭური წარმოშობა: ადგილობრივი ჯიშია. ამ ჯგუფში გაერთიანებულია სხვადასხვა კლონები.
მოკლე აღწერა: ხის ზრდის სიძლიერე: საშუალო ზრდის. ხის ფორმა:პირამიდალური ვარჯი. ყვავილობის პერიოდი:საგვიანო. ნაყოფის ფერი: მოწითალოან მოყვითალო. ნაყოფის ფორმა: ბოთლისებური, გამოკვეთილი ყელით. ნაყოფის ზომა:  წვრილი ან საშუალო სიდიდის. რბილობი: მოყვითალო ფერის მკვრივი,  წვნიანი. სიმწიფის  და მოხმარების პერიოდი:მწიფდება  აგვისტო - სექტემბერში. დაავადებების მიმართ გამძლეობა:  საშუალო, ზიანდება კლასტეროსპოროზით. საგემოვნო თვისებები: დამაკმაყოფილებელი. ახასიათებს სპეციფიკური არომატი.
დღევანდელი მდგომარეობა: ფართოდ   არის გავრცელებული საქართველოს ყველა კუთხეში. ძირითადად გვხვდება გზის ნაპირებზე და საკარმიდამო ნაკვეთებში.  დამატებითი  ინფორმაცია:ხასიათდება ყოველწლიური მაღალი მოსავლიანობით.გამოიყენება  საკომპოტედ და საჩირედ. წყაროები:ნ. ხომიზურაშვილი  და სხვები (1978),  საქართველოს მეხილეობა,  ტომი 4,  გამომცემლობა "მეცნიერება", თბილისი,  გვ.160; ვ. კვალიაშვილი   და სხვები  (2001),საქართველოს ხილი,  გამომცემლობა "GTS", თბილისი,  გვ.43.
 

ალუბალი

ატამი

ბალი

ბროწეული

გარგარი

ვაშლი

ზღმარტლი

თხილი

კაკალი

მარწყვი

მაყვალი

მოცხარი

კომში

ლეღვი

მსხალი

ნუში

ჟოლო

ტყემალი

უნაბი

ქლიავი

შინდი

ხურტკმელი