საქართველოს აგრარული ბიომრავალფეროვნება

მთავარი
/
პროექტის შესახებ
/
კონტაქტი
 / 

ENG

დელისი


საზოგადო სახელი: ვაშლიდელისი სახეობის სახელწოდება: Malusdomestica Borkh. ჯიშის სახელწოდება:Malus domestica'Delisi' -დელისი წარმოშობა:ადგილობრივი   სელექციური  ჯიშია, მიღებულია  XX  საუკუნის  90-იან წლებში . სელექციონერები  -  შ. ახვლედიანი, ზ. ბობოქაშვილი,  კ. ძერია.
მოკლე აღწერა: ხის ზრდის სიძლიერე:საშუალო ზრდის. ხის ფორმა:გაშლილი ვარჯი. ყვავილობის პერიოდი:ყვავილობას იწყებს აპრილის  მე-2 დეკადაში (შიდა ქართლის რეგიონის პირობებში). ნაყოფის ფერი:ძირითადი ფერი ყვითელია,  მზის მხარეს ვარდისფერი ლოყით. ნაყოფის ფორმა: მომრგვალო-ოვალური ნაყოფის ზომა:  მსხვილი, 165- 185 გრამი. რბილობი: ღია ყვითელი  ფერისაა, საშუალო სიმკვრივის, წვნიანი, ხრაშუნა. სიმწიფის და მოხმარების პერიოდი:ნაყოფი იკრიფება  ოქტომბრის პირველ ნახევარში, (გორის პირობებში).  ჩვეულებრივ, სარდაფში  ინახებამაის-ივნისამდე. დაავადებების მიმართ გამძლეობა:სოკოვან დაავადებათა მიმართ გამძლეობა დამაკმაყოფილებელია. საგემოვნო თვისებები:  მაღალი,  მომჟავო-მოტკბო სასიამოვნოგემოსი.
დღევანდელი მდგომარეობა: გვხვდება კოლექციებში. დამატებითი  ინფორმაცია: მიეკუთვნება გოლდენდელიშესის ჯგუფს, გამოირჩევა ეფექტური სასაქონლო სახით, არ ჭკნება სარდაფის პირობებში. წყაროები:   ზ. ბობოქაშვილი, ვაშლის პერსპექტიული ჰიბრიდული ფორმების ბიოლოგიურ-სამეურნეო თვისებების შესწავლა შიდა ქართლის პირობებში,  ს/მ  მკ ავტორეფერატი, თბილისი, 2004.
 

ალუბალი

ატამი

ბალი

ბროწეული

გარგარი

ვაშლი

ზღმარტლი

თხილი

კაკალი

მარწყვი

მაყვალი

მოცხარი

კომში

ლეღვი

მსხალი

ნუში

ჟოლო

ტყემალი

უნაბი

ქლიავი

შინდი

ხურტკმელი