ბორბალა
საზოგადოსახელი: მსხალი
სახეობის სახელწოდება: Pyrus communis L.
ჯიშის სახელწოდება:Pyrus communis 'Borbala' - ბორბალა
წარმოშობა: ადგილობრივი წარმოშობის აჭარული მსხლის ჯიშია, გამოვლენილია 1965-1968 წლებში.აღწერილია შ. ახვლედიანის მიერ.
მოკლე აღწერა:
ხის ზრდის სიძლიერე: ძლიერი ზრდისაა.
ხის ფორმა: ივითარებს განიერ-პირამიდული ფორმის ვარჯს, უხვი მსხმოიარობის გამო ტოტები ძირს ეშვება.
ყვავილობის პერიოდი:საშუალო.
ნაყოფის ფერი:ნაყოფის კანი მწვანეა, იშვიათად ყვითელი, სქელია, ნაკლებად უხეში; ნაყოფის მთელი ზედაპირი დაფარულია ხშირი მორუხო ფერის წინწკლებით.
ნაყოფის ფორმა: რომბისებური
ნაყოფის ზომა:მსხვილია, საშუალო წონა 200-225 გრამი, 8.4 x 7.5 სმ).
რბილობი:რბილობი თეთრია,მკვრივი, სრულ სიმწიფეში გადაკრავს ოდნავი სიყვითლე, მსხვილმარცვლოვანი,საშუალო წვნიანი.
სიმწიფის და მოხმარების პერიოდი:იკრიფება აგვისტოს ბოლოს, ან სექტემბრის დასაწყისში და ჩვეულებრივი სარდაფის პირობებში შენახული ძლებს 15 – 20 დღე.
დაავადებების მიმართ გამძლეობა:ფოთოლი და ნაყოფი ქეცის წინააღმდეგ კარგ გამძლეობას იჩენს.
საგემოვნო თვისებები: მოტკბო-მომჟავო, ოდნავ მწკლარტე.
დღევანდელი მდგომარეობა: გავრცელებულია აჭარის როგორც მთიან, ისე ზღვის სანაპირო ზონაში.
დამატებითი ინფორმაცია: მაღალმოსავლიანი ჯიშია, ხასიათდება დაბალი საგემოვნო თვისებებით.
წყაროები: ნ. ხომიზურაშვილი და სხვები (1973), საქართველოს მეხილეობა, ტომი 3, გამომცემლობა "მეცნიერება", თბილისი, გვ.355-356.