ადიგენური
საზოგადოსახელი: ჟოლო
სახეობის სახელწოდება: Rubus idaeus L.
ჯიშის სახელწოდება:Rubus idaeus 'Adigenuri' -ადიგენური
წარმოშობა:ადგილობრივი ჯიშია, გამოვლენილია სამხრეთ საქართველოში, სამცხე-ჯავახეთის რეგიონში, ადიგენის მუნიციპალიტეტი, სოფელი აბასთუმანი.
მოკლე აღწერა:
ბუჩქის ზრდის სიძლიერე: ძლიერი ზრდის.
ბუჩქის ფორმა:სწორმდგომი ღეროებით, მოითხოვს შპალერზე გაწყობას.
ყვავილობის პერიოდი:ადრე მოყვავილე.
ყვავილი: თეთრი, საშუალო სიდიდის.
ფოთოლი:შებუსული, ღიამწვანე.
ნაყოფის ფერი:წითელი ფერის.
ნაყოფის ფორმა: კონუსისებრი.
ნაყოფის ზომა:დიდი ზომის, ერთი კენკრისმასა -2.7-3გრამი.
რბილობი:ღია ვარდისფერი,მკვრივი, კარგი არომატით.
დაავადებების მიმართ გამძლეობა: მგრძნობიარეა ფესვის სიდამპლის მიმართ.
სიმწიფის და მოხმარების პერიოდი:მაისის ბოლო და ივნისის ბოლო.
საგემოვნო თვისებები: მაღალი საგემოვნო თვისებების
დღევანდელი მდგომარეობა: ფრაგმენტულა გავრცელებულიასამცხე-ჯავახეთისა და შიდა ქართლისრეგიონში.
დამატებითი ინფორმაცია: მაღალმოსავლიანი,ტრანსპორტაბელური და საუკეთესო ნდლეულია გადასამუშავებლად.
წყაროები:ქართულისაბჭოთაენციკლოპედია, ტ. 8, გვ. 255, თბ., 1984 წელი.
ა.ბუჩუკური, კენკროვანი კულტურები, თბილისი, 1958წ.