საქართველოს აგრარული ბიომრავალფეროვნება

მთავარი
/
პროექტის შესახებ
/
კონტაქტი
 / 

ENG

წითელი ადრეული


საზოგადო სახელი: შინდი სახეობის სახელწოდება: Cornus Mas L. ჯიშის სახელწოდება: Cornus mas L. 'Tsiteli adreuli'-წითელი ადრეული წარმოშობა: მოძიებულია საქართველოს მებაღეობის , მევენახეობისა და მეღვინეობის სამეცნიერო–კვლევითი ინსტიტუტის მიერ 1960-იან წლებში.
მოკლე აღწერა: ხის ზრდის სიძლიერე: საშუალო–სუსტი ზრდის ხის ფორმა: გადაშლილი, უხვად დატოტვილი ყვავილობის პერიოდი: საადრეო ნაყოფის ფერი: ალისფერი წითელი ნაყოფის ფორმა: კასრისებური, ცილინდრული ნაყოფის ზომა: საშუალო, საშუალო მასა 3,3 – 3,4 გრამი რბილობი: მკვრივი, გამოსავლიანობა – 90 %, სიმწიფის და მოხმარების პერიოდი: იკრიფება აგვისტოს მეორე ნახევარში დაავადებების მიმართ გამძლეობა: დამაკმაყოფილებელი საგემოვნო თვისებები: დამახასიათებელი არომატით და კარგი საგემოვნო თვისებებით.
დღევანდელი მდგომარეობა: იშვიათად გვხვდება საკარმიდამო ნაკვეთებზე შიდა ქართლში დამატებითი ინფორმაცია: საუკეთესო საგემოვნო თვისებების მურაბა მზადდება. წყაროები: ნ. ხომიზურაშვილის რედაქციით. სანაძე, შათირიშვილი (1978). საქართველოს მეხილეობა, ტომი 4, გამომცემლობა "მეცნიერება", თბილისი, გვ. 496.
 

ალუბალი

ატამი

ბალი

ბროწეული

გარგარი

ვაშლი

ზღმარტლი

თხილი

კაკალი

მარწყვი

მაყვალი

მოცხარი

კომში

ლეღვი

მსხალი

ნუში

ჟოლო

ტყემალი

უნაბი

ქლიავი

შინდი

ხურტკმელი