წითელი ადრეული
საზოგადო სახელი: შინდი
სახეობის სახელწოდება: Cornus Mas L.
ჯიშის სახელწოდება: Cornus mas L. 'Tsiteli adreuli'-წითელი ადრეული
წარმოშობა: მოძიებულია საქართველოს მებაღეობის , მევენახეობისა და მეღვინეობის სამეცნიერო–კვლევითი ინსტიტუტის მიერ 1960-იან წლებში.
მოკლე აღწერა:
ხის ზრდის სიძლიერე: საშუალო–სუსტი ზრდის
ხის ფორმა: გადაშლილი, უხვად დატოტვილი
ყვავილობის პერიოდი: საადრეო
ნაყოფის ფერი: ალისფერი წითელი
ნაყოფის ფორმა: კასრისებური, ცილინდრული
ნაყოფის ზომა: საშუალო, საშუალო მასა 3,3 – 3,4 გრამი
რბილობი: მკვრივი, გამოსავლიანობა – 90 %,
სიმწიფის და მოხმარების პერიოდი: იკრიფება აგვისტოს მეორე ნახევარში
დაავადებების მიმართ გამძლეობა: დამაკმაყოფილებელი
საგემოვნო თვისებები: დამახასიათებელი არომატით და კარგი საგემოვნო თვისებებით.
დღევანდელი მდგომარეობა: იშვიათად გვხვდება საკარმიდამო ნაკვეთებზე შიდა ქართლში
დამატებითი ინფორმაცია: საუკეთესო საგემოვნო თვისებების მურაბა მზადდება.
წყაროები: ნ. ხომიზურაშვილის რედაქციით. სანაძე, შათირიშვილი (1978). საქართველოს მეხილეობა, ტომი 4, გამომცემლობა "მეცნიერება", თბილისი, გვ. 496.