საქართველოს აგრარული ბიომრავალფეროვნება

მთავარი
/
პროექტის შესახებ
/
კონტაქტი
 / 

ENG

ქართული მაყვალი


საზოგადოსახელი: მაყვალი სახეობის სახელწოდება: Rubus plicatus Weihe&Nees  (=Rubus fruticosus  L. sensu typo) ჯიშის სახელწოდება:Rubus plicatus  'Kartuli Makvali' - ქართული მაყვალი წარმოშობა:ადგილობრივი ჯიშია,  გამოვლენილია შიდა ქართლის რეგიონში, მცხეთის მუნიციპალიტეტი, სოფელი ძეგვი.
მოკლე აღწერა: ბუჩქის ზრდის სიძლიერე: საშუალო ზრდის. ბუჩქის  ფორმა:გადაშლილი სფეროსებური ყვავილობის პერიოდი:მაისი-ივლისი ყვავილი:  თეთრი, მსხვილი,შეკრული. ფოთოლი:მუქიმწვანე. ნაყოფის ფერი:შავი ფერის. ნაყოფის ფორმა: მრგვალი. ნაყოფის ზომა:მსხვილი ზომის, ერთი კენკრისმასა -2.5-2.8გრამი. რბილობი:მუქი ბორდოსფერი,მკვრივი, წიპწიანი, ძლიერი არომატით. დაავადებების მიმართ გამძლეობა:  დაავადებების მიმართ ამტანია. სიმწიფის და მოხმარების პერიოდი:აგვისტო-სექტემბრის დასაწყისი. საგემოვნო თვისებები: მაღალი, ძვირფასი სამურაბე ჯიშია.
დღევანდელი მდგომარეობა: ფართოდ  გავრცელებულიააღმოსავლეთ და დასავლეთ საქართველოსრეგიონებში. დამატებითი  ინფორმაცია: მაღალმოსავლიანი,ტრანსპორტაბელური და საუკეთესო ნედლეულია გადასამუშავებლად. წყაროები: ა.ბუჩუკური, მებაღეობა,  კენკროვანები,თავი 15,  1959 წელი, თბილისი.
 

ალუბალი

ატამი

ბალი

ბროწეული

გარგარი

ვაშლი

ზღმარტლი

თხილი

კაკალი

მარწყვი

მაყვალი

მოცხარი

კომში

ლეღვი

მსხალი

ნუში

ჟოლო

ტყემალი

უნაბი

ქლიავი

შინდი

ხურტკმელი