ქართული მაყვალი
საზოგადოსახელი: მაყვალი
სახეობის სახელწოდება: Rubus plicatus Weihe&Nees (=Rubus fruticosus L. sensu typo)
ჯიშის სახელწოდება:Rubus plicatus 'Kartuli Makvali' - ქართული მაყვალი
წარმოშობა:ადგილობრივი ჯიშია, გამოვლენილია შიდა ქართლის რეგიონში, მცხეთის მუნიციპალიტეტი, სოფელი ძეგვი.
მოკლე აღწერა:
ბუჩქის ზრდის სიძლიერე: საშუალო ზრდის.
ბუჩქის ფორმა:გადაშლილი სფეროსებური
ყვავილობის პერიოდი:მაისი-ივლისი
ყვავილი: თეთრი, მსხვილი,შეკრული.
ფოთოლი:მუქიმწვანე.
ნაყოფის ფერი:შავი ფერის.
ნაყოფის ფორმა: მრგვალი.
ნაყოფის ზომა:მსხვილი ზომის, ერთი კენკრისმასა -2.5-2.8გრამი.
რბილობი:მუქი ბორდოსფერი,მკვრივი, წიპწიანი, ძლიერი არომატით.
დაავადებების მიმართ გამძლეობა: დაავადებების მიმართ ამტანია.
სიმწიფის და მოხმარების პერიოდი:აგვისტო-სექტემბრის დასაწყისი.
საგემოვნო თვისებები: მაღალი, ძვირფასი სამურაბე ჯიშია.
დღევანდელი მდგომარეობა: ფართოდ გავრცელებულიააღმოსავლეთ და დასავლეთ საქართველოსრეგიონებში.
დამატებითი ინფორმაცია: მაღალმოსავლიანი,ტრანსპორტაბელური და საუკეთესო ნედლეულია გადასამუშავებლად.
წყაროები: ა.ბუჩუკური, მებაღეობა, კენკროვანები,თავი 15, 1959 წელი, თბილისი.