საქართველოს აგრარული ბიომრავალფეროვნება

მთავარი
/
პროექტის შესახებ
/
კონტაქტი
 / 

ENG

ხეჭეჭური


საზოგადოსახელი: მსხალი სახეობის სახელწოდება:  Pyrus communis L. ჯიშის სახელწოდება:Pyrus communis 'Khechechuri' - ხეჭეჭური წარმოშობა:  მსხლის კლონების ჯგუფი, რომელიც გაერთიანებულია ხეჭეჭურის სახელწოდებით
მოკლე აღწერა: ხის ზრდის სიძლიერე: ძალიან ძლიერი  ზრდის. ხის ფორმა:პირამიდული. ყვავილობის პერიოდი: ადრეული. ნაყოფის ფერი:ძირითადი ფერი მომწვანოა, სრულ სიმწიფეში ზოგიერთი კლონის ნაყოფი მოყვითალო ფერს ღებულობს, კარგად ემჩნევა მომწვანო-მოთეთრო ფერის კანქვეშა წერტილები, ნაყოფს ზედაპირზე ახასიათებს ჟანგიანი ლაქები. ნაყოფის ფორმა:მსხლისებრი, ოდნავ წახნაგოვანი და ბორცვიანი. ნაყოფის ზომა: მსხვილი ან საშუალო. რბილობი:თეთრი,  მსხვილმარცვლოვანი, წვნიანი, მარახოში, შუშხუნა გემოსი, გამერქნებული უჯრედები უფრო მეტად თესლბუდის ირგვლივაა. სიმწიფის  და მოხმარების პერიოდი:იკრიფება ოქტომბრის მეორე ნახევარში და კარგად  ინახება გაზაფხულამდე.  ტრანსორტირებას კარგად იტანს. დაავადებების მიმართ გამძლეობა:სოკოვანი დაავადებების მიმართ კარგი გამძლეა საგემოვნო თვისებები: გემრიელი, სუსტი არომატით.
დღევანდელი მდგომარეობა: ფართოდაა  გავრცელებულია საქართველოს ყველა კუთხეში. ხეჭეჭური ყველაზე პოპულარული ჯიშია.   დამატებითი  ინფორმაცია: ნაყოფი იხმარება ნედლად, როგორც ზამთრის ხილი. წყაროები:   ნ. ხომიზურაშვილი  და სხვები (1973),  საქართველოს მეხილეობა,  ტომი 3,  გამომცემლობა "მეცნიერება", თბილისი,  459 გვ.საქართველოს ხილი,  გამომცემლობა ,,ტექნიკა დაშრომა“, თბილისი,  გვ. 58.
 

ალუბალი

ატამი

ბალი

ბროწეული

გარგარი

ვაშლი

ზღმარტლი

თხილი

კაკალი

მარწყვი

მაყვალი

მოცხარი

კომში

ლეღვი

მსხალი

ნუში

ჟოლო

ტყემალი

უნაბი

ქლიავი

შინდი

ხურტკმელი