საქართველოს აგრარული ბიომრავალფეროვნება

მთავარი
/
პროექტის შესახებ
/
კონტაქტი
 / 

ENG

კეხურა


საზოგადო სახელი: ვაშლიკეხურა სახეობის სახელწოდება: Malusdomestica Borkh. ჯიშის სახელწოდება:Malus domestica'Kekhura' -კეხურა წარმოშობა: ადგილობრივი ჯიშია,  წარმოშობის ადგილად ივარაუდება სოფელიკეხვი,ცხინვალის მუნიციპალიტეტი,  საიდანაც მოდის  ჯიშის  დასახელება. აერთიანებს  გემოს, ფორმისა და  შეფერვის მიხედვით  განსხვავებულ კლონებს.
მოკლე აღწერა: ხის ზრდის სიძლიერე: ძლიერი ან ძალიან ძლიერი  ზრდის. ხის ფორმა:ფართო გადაშლილი ფორმის ვარჯი. ყვავილობის პერიოდი: საშუალო . ნაყოფის ფერი: წითელი, ძირითადი ფერი მოთეთრო-მოყვითალო, ნაყოფის ზედაპირი 80-95 %  დაფარულია მუქი ალისფერი მფარავი შეფერვით. ნაყოფის ფორმა: ოვალურ-მრგვალი. ნაყოფის ზომა: დიდი - ძალიან დიდი,  საშუალო წონა  180-220 გრამი. რბილობი:თეთრი ფერის, წვნიანი. სიმწიფის და მოხმარების პერიოდი:ოქტომბრის მეორე ნახევარი -ნოემბრის დასაწყისი, ინახება ივნის-ივლისამდე. დაავადებების მიმართ გამძლეობა: შედარებით ტოლერანტულია ნაცრისადმი საგემოვნო თვისებები: საშუალო.
დღევანდელი მდგომარეობა: ფართოდ  გავრცელებულია შიდა  ქართლში,  ასევე გვხვდება საქართველოს ყველა კუთხეში. .დამატებითი  ინფორმაცია: მაღალმოსავლიანი ჯიშია, ხასიათდება მეწლეობით. გამოირჩევა ტრანსპორტაბელურობით. წყაროები:ნ. ხომიზურაშვილი  და სხვები, (1973),  საქართველოს მეხილეობა,  ტომი 3, გამომცემლობა 'მეცნიერება', თბილისი,  გვ.137; ვ. კვალიაშვილი   და სხვები, (2001),საქართველოს ხილი,  გამომცემლობა 'GTS', თბილისი,  გვ.22
 

ალუბალი

ატამი

ბალი

ბროწეული

გარგარი

ვაშლი

ზღმარტლი

თხილი

კაკალი

მარწყვი

მაყვალი

მოცხარი

კომში

ლეღვი

მსხალი

ნუში

ჟოლო

ტყემალი

უნაბი

ქლიავი

შინდი

ხურტკმელი