ბესტავაშვილი
საზოგადო სახელი:ატამი
სახეობის სახელწოდება: Prunus persica (L.) Batsch
ჯიშის სახელწოდება:Prunus persica 'Bestavashvili' - ბესტავაშვილი
წარმოშობა:ადგილობრივი სელექციური ჯიშია, მიღებულია ბესტავაშვილი მიერ, 1930 წელს. ხიდისთაური ვარდისფერი და ქართული თეთრი შეჯვარებით.
მოკლე აღწერა:
ხის ზრდის სიძლიერე:ძლიერი ზრდის.
ხის ფორმა:მომრგვალო,გადაშლილი ფორმის ვარჯი.
ყვავილობის პერიოდი:საშუალო
ნაყოფის ფერი:ძირითადი ფერი -თეთრი. შებუსვა - მოკლე.
ნაყოფის ფორმა: მრგვალი ფორმის, კარგად ემჩნევა ღარი.
ნაყოფის ზომა:საშუალო-მსხვილი. მასა150-180 გრამი.
რბილობი:თეთრი, მკვრივი კონსისტენციის, წვნიანი, კურკა რბილობს არ სცილდება.
სიმწიფისა და მოხმარების პერიოდი:მწიფდება და იკრიფება სექტემბრის 1 დეკადიდან(შიდა ქართლის პირობებში).
დაავადებების მიმართ გამძლეობა: საშუალო.
საგემოვნო თვისებები: მომჟავო-მოტკბო გემო.
დღევანდელი მდგომარეობა: გვხვდება ერთეული ხეების სახით.
დამატებითი ინფორმაცია: ხასიათდება ტკბილი გულით, ნაყოფი წვრილდება გვალვის შემთხვევებში.
წყაროები: ნ. ხომიზურაშვილი და სხვები (1978), საქართველოს მეხილეობა, ტომი 4, გამომცემლობა 'მეცნიერება', თბილისი, გვ. 199.