ხირსული
საზოგადო სახელი:ატამი
სახეობის სახელწოდება: Prunus persica (L.) Batsch
ჯიშის სახელწოდება:Prunus persica 'Khirsuli' - ხირსული
წარმოშობა:ადგილობრივი ჯიშია, გვხვდება კახეთში, მრავლდება თესლნერგების სახით.
მოკლე აღწერა:
ხის ზრდის სიძლიერე:საშუალო ზრდის.
ხის ფორმა:ნახევრაგსწორმდგომი.
ყვავილობის პერიოდი:საშუალო, ზარისებრი ტიპის ყვავილებით.
ნაყოფის ფერი:ძირითადი ფერი - ყვითელი, მზის მხარეს წითელი შეფერვით.
ნაყოფის ფორმა: მრგვალი ფორმის, ზოგჯერ არათანაბარი.
ნაყოფის ზომა:მსხვილი სიდიდის. საშუალო მასა180-210 გრ, შებუსვა - საშუალო სიდიდის.
რბილობი: ყვითელი, მკვრივი კონსისტენციის, წვნიანი, კურკა რბილობს არ სცილდება.
სიმწიფისა და მოხმარების პერიოდი:მწიფდება და იკრიფება სექტემბრის მე-3 დეკადაში (კახეთი).
დაავადებების მიმართ გამძლეობა:მაღალი.
საგემოვნო თვისებები: მაღალი, ტკბილი.
დღევანდელი მდგომარეობა: გვხვდება ერთეული ხეების სახით.
დამატებითი ინფორმაცია: ნაკლებად ზიანდება კლასტეროსპოროზითა და სიხუჭუჭით.
წყაროები: ნ. ხომიზურაშვილი და სხვები (1978), საქართველოს მეხილეობა, ტომი 4, გამომცემლობა 'მეცნიერება', თბილისი, გვ. 287.