მაჟალო
საზოგადო სახელი:ვაშლი
სახეობის სახელწოდება: Malus orientalis Uglitzk. ex Juz.
სახეობის სახელწოდება: მაჟალო
წარმოშობა:ვაშლის სახეობა, რომელიც ენდემურია კავკასიისათვის და ნაწილობრივ, მცირე აზიისათვის.
მოკლე აღწერა:
ხის ზრდის სიძლიერე: ძლიერი ზრდის, ივითარებს 10 –20 მეტრის სიმაღლის ვარჯს.
ხის ფორმა:სფეროსებული, გადაშლილი
ყვავილობის პერიოდი:მაისი
ნაყოფის ფერი:შეფერვაცვალებადობსმომწვანოდანყვითელსადათეთრამდე. გარდაძირითადიფერისა, მფარავი ფერი ვარდისფერი ან ღია–მუქ წითელი, ზოგჯერ ზოლიანი, ზოგჯერ მთლიანი
ნაყოფის ფორმა: მრგვალი ან კვერცხისებრი.
ნაყოფის ზომა: წვრილი, საშუალო. 2-4 სმ. დიამეტრის. წონა 25 გრამიდან ზემოთ
რბილობი:თეთრი, მომწვანო, ყვითელიანვარდისფერია. უხეში.
სიმწიფის და მოხმარების პერიოდი:მწიფს აგვისტო-სექტემბერში.
დაავადებების მიმართ გამძლეობა:ხასიათდება კარგი გამძლეობით.
საგემოვნო თვისებები: მწკლარტე საგემოვნო თვისებებით.
დღევანდელი მდგომარეობა: ველურად იზრდება საქართველოს ყველა ფოთლოვან ტყეში პანტასთან ერთად.
დამატებითი ინფორმაცია:Malus orientalis Uglitzk. ex Juz.მეტად პოლიმორფული სახეობაა. ივარაუდება, რომ მისი მონაწილებით უნდა იყოს მიღებულია ისეთი ადგილობრივიჯიშები, როგორიცაა:თურაშაული, კეხურა, ძუძუ ვაშლი დასხვა. ქართული მაჟალო ვაშლი ხასიათდება ნაყოფის კარგი შენახვის უნარით და მაღალი ტრანსპორტაბელურობით.
წყაროები: ნ. ხომიზურაშვილი და სხვები, (1973), საქართველოს მეხილეობა, ტომი 3, გამომცემლობა 'მეცნიერება', თბილისი, გვ.5.