თაფლა მსხალი
საზოგადოსახელი: მსხალი
სახეობის სახელწოდება: Pyrus communis L.
ჯიშის სახელწოდება:Pyrus communis 'Thapla Mskhali' - თაფლა მსხალი
წარმოშობა: მსხლისმესხური ადგილობრივი ჯიშია. მიეკუთვნება პანტა მსხლების ტიპს.
მოკლე აღწერა:
ხის ზრდის სიძლიერე: ძლიერი ზრდის.
ხის ფორმა:პირამიდული ფორმის.
ყვავილობის პერიოდი: საშუალო.
ნაყოფის ფერი:კანი სქელია, ლიმონისფერი ყვითელი ფერისაა, მზის მხარეს ღია წითელი
ნაყოფის ფორმა: ოვალურ-მომრგვალო, შუა წელში ოდნავ განიერი, ბრტყელი წვერით.
ნაყოფის ზომა:წვრილი, 90 – 110 გრამი (40X 50მმ).
რბილობი: თეთრი ფერის, მარცვლოვანი , წვნიანი.
სიმწიფის და მოხმარების პერიოდი:სიმწიფის დრო დგება სექტემბერში, მოკრეფის შემდეგ ერთი კვირა ინახება.
დაავადებების მიმართ გამძლეობა: შედარებით გამძლეა.
საგემოვნო თვისებები: ტკბილი, არომატული.
დღევანდელი მდგომარეობა:შემორჩენილია ძველ ნარგაობებში.
დამატებითი ინფორმაცია: ხასიათდება მეწლეობით და გამოირჩევა უხვიმოსავლიანობით.
წყაროები: საქართველოს ხილი, ტომი 1, გამომცემლობა "ტექნიკა და შრომა", თბილისი, 1938 წ, გვ.55;
ნ.ბრეგაძე. (1966). სამეგრელოს ხეხილმცენარეები, გამომცემლობა "მეცნიერება", გვ.52.