დედოფლის თითი
საზოგადო სახელი: თხილი
სახეობის სახელწოდება: Corylus avellana L.
ჯიშის სახელწოდება:Corylus avellana'Dedophlis Titi' - დედოფლის თითი (სინონიმი: აკაკი წერეთლის თხილი, დამსკი პალჩიკი, ბადემი)
წარმოშობა:ადგილობრივი ჯიშია, დასავლეთ საქართველო იმერეთის რეგიონი.
მოკლე აღწერა:
ბუჩქის ზრდის სიძლიერე:საშუალო.
ბუჩქის ფორმა:სფერული ფორმის ვარჯი.
ყვავილობის პერიოდი: დეკემბერი - თებერვალი.
ნაყოფი:მომრგვალო ფორმის, ნაყოფედში ნაყოფების რაოდენობა 2-3 ცალია, ნაყოფი საბურველიდან ადვილად ვარდება, ნაჭუჭის სისქე 1,0-1,2 მმ.
ნაყოფის ზომა:25X18X16მმსიდიდის.
ნაყოფის მასა:საშუალო მასა 2,3-2,5 გრამი.
გულის გამოსავლიანობა:55-57%.
ცხიმის შემცველობა:67-69%.
მოსავლიანობა: მაღალი, საშუალომოსავალი7-9კგ/ხე.
დაავადებების მიმართ გამძლეობა:გამძლეამავნებლებ-დაავადებების მიმართ.
კრეფის პერიოდი:ივლისი (იმერეთის ზონა).
დღევანდელი მდგომარეობა: საკმაოდ გავრცელებული ჯიშია.
წყაროები:შ. ნადირაძე, თხილის კულტურა, თბილისი, 1956 წ., გვ. 43;
ხომიზურაშვილი და სხვები (1978), საქართველოს მეხილეობა, ტომი 4., გვ 573;
ი.ვასაძე, ზ.ბობოქაშვილი, ნ.მიროტაძე და სხვ., საქართველოს კაკლოვანი კულტურები, თბილისი, 2004 წელი, გვ 37.
დამატებითიინფორმაცია: გამოირჩევა ორიგინალური გემოთი, რომელიც ძალიან წააგავს ნუშის ნაყოფის გემოს.