აისი
საზოგადოსახელი: მსხალი
სახეობის სახელწოდება: Pyrus communis L.
ჯიშის სახელწოდება:Pyrus communis 'Aisi' - აისი
წარმოშობა:გამოყვანილია საქართველოს მებაღეობის , მევენახეობისა და მეღვინეობის სამეცნიერო–კვლევითი ინსტიტუტისსკრისმეხილეობისსაცდელსადგურშიკიფერის თესლნერგისა და დიუშეს ანგულემისშეჯვარებისშედეგად (სელექციონერი თ. ცერცვაძე).
მოკლე აღწერა:
ხის ზრდის სიძლიერე:ზომიერი ზრდის.
ხის ფორმა: პირამიდული ვარჯით.
ყვავილობის პერიოდი: აპრილის მესამე დეკადიდან.
ნაყოფის ფერი: ძირითადი ფერი მომწვანო –მოყვითალოა, მზის მხარეს სუსტი მოწითალო შეფერვით.
ნაყოფის ფორმა: დამახასიათებელი მსხლის ფორმის
ნაყოფის ზომა: დიდი - ძალიან დიდი, საშუალოზე მსხვილია.
რბილობი: თეთრი ფერის, მომკვრივო, საკმაოდ წვნიანი.
სიმწიფის და მოხმარების პერიოდი:იკრიფება სექტემბრის მეორე ნახევარში, მოიხმარება ოქტომბრიდან.ჩვეულებრივ სარდაფის პირობებში ინახება 30–40 დღე.
დაავადებების მიმართ გამძლეობა:სოკოვან დაავადებათა მიმართ გამძლეობა დამაკმაყოფილებელია.
საგემოვნო თვისებები: კარგი საგემოვნო თვისებებით ხასიათდება.
დღევანდელი მდგომარეობა: ფართოდ გავრცელებულია შიდა ქართლში, ასევე გვხვდება საქართველოს ყველა კუთხეში.
დამატებითი ინფორმაცია: პერსპექტიული ჯიშია, თუმცა სადღეისოდ ნაკლებად გავრცელებულია.
წყაროები: ნ. ხომიზურაშვილი და სხვები (1973), საქართველოს მეხილეობა, ტომი 3, გამომცემლობა "მეცნიერება", თბილისი, გვ.331.