საქართველოს აგრარული ბიომრავალფეროვნება

მთავარი
/
პროექტის შესახებ
/
კონტაქტი
 / 

ENG

აისი


საზოგადოსახელი: მსხალი სახეობის სახელწოდება: Pyrus communis L. ჯიშის სახელწოდება:Pyrus communis 'Aisi' - აისი წარმოშობა:გამოყვანილია საქართველოს მებაღეობის , მევენახეობისა და მეღვინეობის სამეცნიერო–კვლევითი ინსტიტუტისსკრისმეხილეობისსაცდელსადგურშიკიფერის თესლნერგისა და  დიუშეს ანგულემისშეჯვარებისშედეგად (სელექციონერი თ. ცერცვაძე).
მოკლე აღწერა: ხის ზრდის სიძლიერე:ზომიერი  ზრდის. ხის ფორმა: პირამიდული  ვარჯით. ყვავილობის პერიოდი: აპრილის მესამე  დეკადიდან. ნაყოფის ფერი:  ძირითადი ფერი მომწვანო –მოყვითალოა, მზის მხარეს  სუსტი  მოწითალო შეფერვით. ნაყოფის ფორმა:  დამახასიათებელი მსხლის  ფორმის ნაყოფის ზომა: დიდი - ძალიან დიდი,  საშუალოზე მსხვილია. რბილობი:  თეთრი ფერის, მომკვრივო, საკმაოდ  წვნიანი. სიმწიფის და მოხმარების პერიოდი:იკრიფება სექტემბრის  მეორე ნახევარში, მოიხმარება ოქტომბრიდან.ჩვეულებრივ სარდაფის პირობებში ინახება 30–40 დღე. დაავადებების მიმართ გამძლეობა:სოკოვან დაავადებათა მიმართ გამძლეობა დამაკმაყოფილებელია. საგემოვნო თვისებები: კარგი  საგემოვნო თვისებებით ხასიათდება.
დღევანდელი მდგომარეობა: ფართოდ  გავრცელებულია შიდა  ქართლში,  ასევე გვხვდება საქართველოს ყველა კუთხეში.  დამატებითი  ინფორმაცია:  პერსპექტიული  ჯიშია, თუმცა სადღეისოდ  ნაკლებად გავრცელებულია. წყაროები:   ნ. ხომიზურაშვილი  და სხვები (1973),   საქართველოს მეხილეობა,  ტომი 3,  გამომცემლობა "მეცნიერება", თბილისი,  გვ.331.
 

ალუბალი

ატამი

ბალი

ბროწეული

გარგარი

ვაშლი

ზღმარტლი

თხილი

კაკალი

მარწყვი

მაყვალი

მოცხარი

კომში

ლეღვი

მსხალი

ნუში

ჟოლო

ტყემალი

უნაბი

ქლიავი

შინდი

ხურტკმელი