ივერია
საზოგადო სახელი: ვაშლი
სახეობის სახელწოდება: Malusdomestica Borkh.
ჯიშის სახელწოდება:Malusdomestica'iveria' -ივერია
წარმოშობა: გამოყვანილიასაქართველოსმებაღეობის, მევენახეობისადამეღვინეობისსამეცნიერო–კვლევითიინსტიტუტისსკრისმეხილეობისსაცდელსადგურში,ზამთრისბანანისადაკეხურასშეჯვარებისშედეგად, 1950 წელს (სელექციონერი თ. ცერცვაძე)
მოკლე აღწერა:
ხისზრდისსიძლიერე:ძლიერიანძალიანძლიერიზრდის.
ხისფორმა: მომრგვალო-პირამიდულივარჯით.
ყვავილობისპერიოდი: .აპრილისმესამედეკადა
ნაყოფისფერი:ნაყოფისძირითადიფერიღიაყვითელია,წითელიშეფერვითთითქმის მთელზედაპირზე. მზისმხარეზეშეფერვაუფროინტენსიურია, ნაყოფიგარეგნულადმიმზიდველია, კანიცხიმიანი, განსაკუთრებითშენახვისპერიოდში.
ნაყოფისფორმა: მომრგვალო-ცილინდრული, არაერთგვაროვანი
ნაყოფისზომა:მსხვილი 200-220 გრამი.
რბილობი:მოთეთროა, საკმაოდმკვრივი, მაგრამნაზი.
სიმწიფისპერიოდიდამოხმარებისპერიოდი:ნაყოფიიკრიფებაოქტომბრიდან, მოიხმარებანოემბრიდან, სარდაფისპირობებშიკარგადინახებამაისამდე.
დაავადებებისმიმართგამძლეობა: ჯიშიხასიათდებასოკოვანდაავადებათამიმართ მიმღებიანობით
საგემოვნოთვისებები: საკმაოდწვნიანი, შეხამებულისიტკბო–სიმჟავით, მცირებანანისებურიარომატით, საშუალო–კარგიგემოთი.
დღევანდელიმდგომარეობა: საკმაოდგავრცელებულიაშიდაქართლში, ასევეგვხვდებასაქართველოსყველაკუთხეში.
წყაროები: ნ. ხომიზურაშვილიდასხვები,(1973),საქართველოსმეხილეობა, ტომი 3, გამომცემლობა 'მეცნიერება', თბილისი, გვ.124;
ვ. კვალიაშვილიდასხვები, (2001),საქართველოსხილი, გამომცემლობა 'GTS', თბილისი, გვ.20.
ბადრიშვილი და სხვები. 2007. ხილის ატლასი, ტომი 1, სკრა, გვ 14.
