საქართველოს აგრარული ბიომრავალფეროვნება

მთავარი
/
პროექტის შესახებ
/
კონტაქტი
 / 

ENG

არმაზი


საზოგადო სახელი: ვაშლი სახეობის სახელწოდება: Malusdomestica Borkh. ჯიშის სახელწოდება:Malus domestica'Armazi' -არმაზი წარმოშობა: ადგილობრივი   სელექციური   ჯიშია,  გამოყვანილია1960 წლებში შ. ახვლედიანის მიერ.
მოკლე აღწერა: ხის ზრდის სიძლიერე: საშუალო  ზრდის. ხის ფორმა:ზემოთ მიმართული. ყვავილობის პერიოდი:საშუალო- საადრეო. ნაყოფის ფერი:მომწვანო-მოყვითალო, მფარავი შეფერილობა მუქი წითელი, ნაყოფის ფორმა: მომრგვალო-მობრტყო ნაყოფის ზომა: საშუალო  მასა -   140-160  გრამი. რბილობი: თეთრი ფერის, ძარღვიანი,  საშუალო სიმკვრივის, ოდნავ წვნიანი. სიმწიფის და მოხმარების პერიოდი:შიდა ქართლის პირობებში იკრიფება აგვისტოს მე-3 დეკადაში , ინახება ოქტომბრამდე. დაავადებების მიმართ გამძლეობა: დამაკმაყოფილებელია. საგემოვნო თვისებები:  მაღალი, მოტკბო-მომჟავო, არომატული
დღევანდელი მდგომარეობა: ერთეული ძირების სახით გავრცელებულია შიდა ქართლის რაიონებში. დამატებითი  ინფორმაცია:  საზაფხულო-შემოდგომო მოხმარების, მიმზიდველი სასაქონლო სახის ჯიშია. წყაროები:   შ. ახვლედიანი.  ვაშლის   ახალი ჯიშები.  საქართველოს მებაღეობის, მევენახეობისა და მეღვინეობის ინსტიტუტის შრომები,  1983,  გვ 142–148.  
 

ალუბალი

ატამი

ბალი

ბროწეული

გარგარი

ვაშლი

ზღმარტლი

თხილი

კაკალი

მარწყვი

მაყვალი

მოცხარი

კომში

ლეღვი

მსხალი

ნუში

ჟოლო

ტყემალი

უნაბი

ქლიავი

შინდი

ხურტკმელი