გულშიშველა
საზოგადო სახელი: თხილი
სახეობის სახელწოდება: Corylus avellana L.
ჯიშის სახელწოდება: Corylus avellana'Gulshishvela' - გულშიშველა
წარმოშობა:ადგილობრივი ჯიშია, დასავლეთ საქართველოდან ,გურიისრეგიონი.

მოკლე აღწერა:
ბუჩქის ზრდის სიძლიერე: ძლიერი ზრდისაა.
ბუჩქის ფორმა:ხშირი, დატოტვილი, მომრგვალო ფორმის ვარჯი.
ყვავილობის პერიოდი: დეკემბერი - თებერვალი.
ნაყოფი:მომრგვალო ფორმის,ნაყოფედში ნაყოფის რაოდენობა 3-5 ცალია, ნაყოფი საბურველიდან ადვილად ვარდება, ნაჭუჭის სისქე – 0,7-0,8მმ.
ნაყოფის ზომა:19X18X16მმ
ნაყოფის მასა:საშუალო მასა 2,2-2,3გრამი.
გულის გამოსავლიანობა:56%.
ცხიმის შემცველობა: 60- 65%.
მოსავლიანობა: მაღალი, საშუალომოსავალი5-7 კგ/ხე.
დაავადებების მიმართ გამძლეობა:გამძლეამავნებლებ-დაავადებების მიმართ.
კრეფის პერიოდი:ივლისი (გურიის ზონა).
დღევანდელი მდგომარეობა:ძირითადი სამრეწველო ჯიშია სამეგრელოს,გურიის, იმერეთის, კახეთის რაიონებისთვის. ნერგი და ნაყოფი ხელმისაწვდომია ფერმერულ მეურნეობებში.
წყაროები:შ. ნადირაძე, თხილის კულტურა, თბილისი, 1956 წ., გვ. 29;ხომიზურაშვილი და სხვები (1978), საქართველოს მეხილეობა, ტომი 4. გვ 594;ი.ვასაძე, ზ.ბობოქაშვილი, ნ.მიროტაძე და სხვ., საქართველოს კაკლოვანი კულტურები, თბილისი, 2004 წელი, გვ 36.