ხორუმი
საზოგადო სახელი: ვაშლი
სახეობის სახელწოდება: Malusdomestica Borkh.
ჯიშის სახელწოდება:Malus domestica'Khorumi' -ხორუმი
წარმოშობა:ადგილობრივი სელექციური ჯიშია, მიღებულია XX საუკუნის 90-იან წლებში . სელექციონერები - შ. ახვლედიანი, ზ. ბობოქაშვილი, კ. ძერია.

მოკლე აღწერა:
ხის ზრდის სიძლიერე:საშუალო ზრდის.
ხის ფორმა:ზემოთ მიმართული, სპურული ტიპის.
ყვავილობის პერიოდი:ყვავილობას იწყებს აპრილის მე-2 დეკადაში (გორის პირობებში).
ნაყოფის ფერი:ძირითადი ფერი მომწვანო-მოყვითალო, მზის მხარეს ვარდისფერი ლოყით.
ნაყოფის ფორმა: მომრგვალო-ოვალური.
ნაყოფის ზომა: მსხვილი, 190 - 210 გრამი.
რბილობი: ღია ყვითელი ფერისაა, მკვრივი, წვნიანი, ხრაშუნა.
სიმწიფის და მოხმარების პერიოდი:ნაყოფი იკრიფება ოქტომბრის პირველ ნახევარში (გორის პირობებში). ჩვეულებრივ, სარდაფში ინახებააპრილამდე.
დაავადებების მიმართ გამძლეობა:სოკოვან დაავადებათა მიმართ გამძლეა.
საგემოვნო თვისებები: სასიამოვნოორიგინალური გემო და არომატი.
დღევანდელი მდგომარეობა: გვხვდება საკოლექციო ნარგაობებში.
დამატებითი ინფორმაცია: მიეკუთვნება გოლდენდელიშესის ჯგუფს, გამოირჩევა ეფექტური სასაქონლო სახით, ნაკლებად ზიანდება ვაშლის ქეცით.
წყაროები: ზ. ბობოქაშვილი, ვაშლის პერსპექტიული ჰიბრიდული ფორმების ბიოლოგიურ-სამეურნეო თვისებების შესწავლა შიდა ქართლის პირობებში. ს/მ მკ ავტორეფერატი, თბილისი, 2004.