საქართველოს აგრარული ბიომრავალფეროვნება

მთავარი
/
პროექტის შესახებ
/
კონტაქტი
 / 

ENG

ახალციხური წითელი


საზოგადოსახელი: მოცხარი სახეობის სახელწოდება: Ribes  rubrum  L. ჯიშის სახელწოდება:Ribes  rubrum 'Akhaltsikhuri   Red ' -ახალციხური წითელი წარმოშობა:ადგილობრივი ჯიშია,  გამოვლენილია სამხრეთ  საქართველოში, სამცხე-ჯავახეთის  რეგიონში, ახალციხის მუნიციპალიტეტი.
მოკლე აღწერა: ბუჩქის ზრდის სიძლიერე: ძლიერი ზრდის. ბუჩქის  ფორმა:მაღალი ზომის კომპაქტური შემოსვით. ყვავილობის პერიოდი:მაისის ბოლო, ივნისის დასაწყისი. ყვავილი:მოვარდისფრო, საშუალო სიდიდის. ფოთოლი:შებუსული, ღიამწვანე. ნაყოფის ფერი:წითელიფერის. ნაყოფის ფორმა: მრგვალი. ნაყოფის ზომა:საშუალო ზომის, ერთი კენკრისმასა -0.5-1გრამი. რბილობი:ღია ვარდისფერი,მკვრივი, კარგი არომატით, მომჟავო მოტკბო გემოთი. დაავადებების მიმართ გამძლეობა: მგრძნობიარეა ფესვის სიდამპლის მიმართ. სიმწიფის და მოხმარების პერიოდი:ივლისის თვე. საგემოვნო თვისებები:  მაღალი.
დღევანდელი მდგომარეობა: ფართოდ  გავრცელებულიასამცხე-ჯავახეთისა და შიდა ქართლისრეგიონებში. დამატებითი  ინფორმაცია: მაღალმოსავლიანი,ტრანსპორტაბელური და საუკეთესო ნედლეულია გადასამუშავებლად. წყაროები:ა.ბუჩუკური, კენკროვანები, თავი XV, 1959 წელი, თბილისი.
 

ალუბალი

ატამი

ბალი

ბროწეული

გარგარი

ვაშლი

ზღმარტლი

თხილი

კაკალი

მარწყვი

მაყვალი

მოცხარი

კომში

ლეღვი

მსხალი

ნუში

ჟოლო

ტყემალი

უნაბი

ქლიავი

შინდი

ხურტკმელი