საქართველოს აგრარული ბიომრავალფეროვნება

მთავარი
/
პროექტის შესახებ
/
კონტაქტი
 / 

ENG

ვანის ხახვი


საზოგადო სახელი: ხახვი

სახეობის სახელწოდება: Allium cepa L.

ჯიშის სახელწოდება: ვანის ხახვი - Allium cepa ‘ Vanis Khakvi’

წარმოშობა: იმერეთის რეგიონი.ვანი.გავრცელებულია ვანისა და იმერეთის დანარჩენ რაიონებში,კახეთის თბილ რაიონებში.

ჯიშის დახასიათება: ჯიში ვეგეტაციის მიხედვით საშუალო საადრეოა.გამოირჩევა უხვმოსავლიანობით და საუკეთესო ხარისხის ბოლქვით, ამ მხრივ ადგილობრივი მომხმარებლის დიდ მოწონებას იმსახურებს.ივითარებს მრგვალ, ყელისკენ ოდნავ შევიწროებულ მრავალბუდიან ბოლქვს, რომელსაც გარეთა მშრალი ქერქლები მოვარდისფო-წითელი აქვს, ხოლო შიგნითა წვნიანი ქერქლები - მოთეთრო ღია იისფერი.ეკუთვნის ნახევრად ტკბილი ხახვების ჯგუფს.გამოირჩევა საშუალო შენახვისუნარიანობით.სოკოვანი დაავადებების და მავნებლების მიმართ გამძლეა.

დღევანდელი მდგომარეობა: არ არსებობს დაზუსტებული ინფორმაცია. შეიძლება ინახება კერძო კოლექციაში.

დამატებითი ინფორმაცია: საუკეთესო ჯიშია სამზარეულოში გამოსაყენებლად, ნაკლებად აღიზიანებს თვალის ლორწოვან გარსს.

წყაროები: : გ.ესიტაშვილი, ხახვის კულტურა საქართველოში, თბილისი, 1952 წ.

 

ბადრიჯანი

გოგრა

ისპანახი

კიტრი

კომბოსტო

ნესვი

ნიახური

ნიორი

ოხრახუში

პომიდორი

რეჰანი

საზამთრო

სტაფილო

წიწაკა

ჭარხალი

ხახვი